Wednesday, June 8, 2011

It's June already....!

Assalammualaikum....Pejam celik je dh masuk bulan June...end of this month Nasuha dah 2 years old...no more BF eh...skang ni pun ayin dh start slow down sket2 BF nih...xde plan nk letak aper2 or pergi mana2 just utk stop BF Nasuha...kalu bleh nk stop naturally..InsyaAllah..saper2 kot2 ader tips psl stop BF ni leh la kongsi ngan Ayin eh..through reading ayin baca kalu kite letak aper2 or berjauhan dengan anak semata2 nk stop BF akan menyebabkan emosi anak tu nanti terganggu..the best way is to discuss ngan anak..skang pun selalu ckp ngan Nasuha...nnt dh tiup candle kt cake tu kang x leh nenen dah tau...dia sengih jer...sekejap je rasa tetiba Nasuha dah 2 thn....iskkkkk membesarkan anak sambil bekerja ni berapa sangat la time nak bersama ngan anak2 pun...~sigh~
Before bday Nasuha tu insyaAllah nk gi vacation...ye la kang dh 2 tahun flight ticket dah lebih kurang sama cam adult...hehehe...last Nasuha naik flight pun masa ikut mama gi Nihon April last year...x plan nk gi jauh pun...cuti2 M'sia sajer...
Ok update pasal anak2...Emir skang tgh cuti sekolah...nampak cam enjoy jer skolah kt pra-skolah tu...kawan pun ramai...tgh bulan May ari terpilih utk wakit skolah untuk sukan pra skolah zon MBSA...Ayin ikut gi...exited ooo...awl2 tu ingat sukaneka jer...rupanya x...lari 50M,70M, 4*25M, 4*50M...kagum jap...ader dekat 30 buah skolah gak yg bertanding...skolah Emir xde menang aper2...ni first batch pra-skolah tu...padang, equipment pun bnyk yg xde lg...tp kagum tgk anak2 ni sungguh2 berlari...GANBARIMASHITANE!!...


Nasuha pulak sekang mmg suka main dengan abang dia...vocab mmg dh banyak...mmg leh sembang la ngan dia...hobi dia sekarang tepon nenek kt kampung...everyday lepas balik dari daycare abang ngan adik akan main kejar-kejar dulu kt halaman...tp bukan abang yg kejar adik...adik yang kejar abang....2 beradik ni mmg ngam...tapi selalu buli each other...adik tu x padan kecik...mmg berani...lagi2 ngan abang dia..main wrestling pun boleh..tapi nasuha ni hitomishiri..x mau kt org dia x kenal..kalu baru jumpa dia akan dok senyap je...x berbunyi langsung...pegang dia pun dia leh nangis...dia akan perati org tu sampai dia leh percaya org tu xkan harm dia...agaknya dia fobia masa dok kt hospital dulu...skang ni pun kalu demam ke...gi check up ngan Dr ke...mmg dia xmo kt Dr...ajak ckp pun dia xmo...tenung tajammm je...last check up aroung april hr tu jenuh la Dr nak soh dia main block...dia buat derkkkkk je...sampai la Dr tu keluar dr bilik tu baru dia main...tu pun ngan Dr pelatih dia segan2 jugak...bila Dr masuk balik tgk block tu dah siap..12 tower lg...last2 Dr ckp ok la...xmo tunjuk kt Dr pun xper la...Dr yg give up...hehehe...skang ni dh best dh nk amik gambar Nasuha...dia suka senyum...sblum ni kalu nak amik gambar dia akan cakap NONONO...xleh amik gambar dia...haih la...tu terbantut jap amik koleksi gambar2 nasuha...nak pakai baju pun skang nk pilih sendiri...agaknya anak perempuan ni mmg komakai kot...cerewet hehe...


Ayin pulak kang mmg kena demam baking...tp usually muffin ke cupcake ke...sbb senang emir nk bawak bekal gi skolah...dia bukan makan pun nasik goreng ke nasik lemak sumer tu...hehe...as long as dia hepi ok la kan...mama pun senang gak nk bawak bekal gi opis...hihi...tp xdan la nk try resepi yg bnyk2 step nih...sumer yg senang2 jer...yg xyah timbang2...xyah pukul kembang2 nih...asal jadi...sedap...
Ok la cam panjang lak bebel...until next time! Take care...!

No comments: