Saturday, December 5, 2009

Sg Klah Hot Springs...

Assalammualaikum....
dah agak berabad x update...macam2 benda nak buat...or bile xde benda nk buat xde mood lak nk update since Internet service yg xmenentu...kenkadang ok kenkadang x...boring betul la...:P teringat Internet kt Nihon yg sgt laju...mmg pakai hikari pun...xde tersangkut2 macam kt mesia...nk upload gambar pun cepat jerrr...ok la off la citer tu...
End of November hari tu we all gi ke hot spring kt Sg Klah...mmg rindu sgt ngan onsen nih...mmg dari kt nihon mmg suker gi onsen...so survey kt mesia ni tertarik la ngan tempat ini..Felda Residence Hot Springs Sg Klah..about 1 jam setengah perjalanan ke arah utara dari KL...keluar kt exit Sungkai...kali ni tido kt villa yg ader private jacuzzi pool...so x yah share ngan org laen kan...pergi kali ni ngan another family...our frens la tp...cuaca yg dok hujan ni mmg sesuai sgt la nk berendam dlm air panas...

~in house onsen~
sg klah 2

Villa yg kiteorg dok ni mmg best...sumer cam baru je...lengkap la...ader dapur utk masak sumer...tp x masak pun kali ni since dinner included...(tp dinner dia mmg x berapa bestt...since tempat tu dlm kawasan felda sungai klah and agak jauh utk keluar ke town bantai je la makan aper dia bagi pun...)..villa yg kiteorg duduk kali ni ader 3 bilik...mmg selesa lah...air mmg onsen la...bau sulfur lg...mmg teringat la berendam kt nihon dulu...tp kt sini dia bukak air hot spring tu from kul 8 pg sampai 11 malam...sangat best tgk anak2 main air...nasuha pun join sekejap...tp dia pun cam nampak hepi...

~villa no 15~
villa 5

The next morning lepas breakfast gi round2 kt hot springs yg besar tu...air dia mmg panassss...almost 50 degree utk 足湯..rendam kaki...siap bleh rebus telur ye di sini...tp we all x bawak telur...so tgk je la..hihi...

~telur rebus~
Photobucket

kt sini ader natural sauna jugak...dia buat pondok kt atas hot spring source yg more than 90 degree...ala2 mcm mist sauna gitu...tp lebih best kalu leh berkemban je kt sini...tp tmpt public kan... :P...besar jugak la taman dia nih...kalu gi sana masuk kena byr dlm RM10 kalu x silap...spa pun ader tp x gi try sbb x sempat...of cos la nk enjoy private onsen kt villa tu lagi sebelum check out...over all mmg puas hati la... :D kalu ader rezeki lebih lagi bleh la pegi lagi or maybe bleh explore onsen2 lain kt mesia nih...(tp yg open susah sket la nk gi kot... :P)

~natural sauna~
sg klah 8

Nasuhah pun alhamdulillah dah 5 bulan...sudah ader gigi sebatang...suka pusing2 and main mainan dia especially bb gym la...gambar ni amik masa kt sg klah tu...Nasuha sorang dh sudah mandi time ni... ;D

sg klah 4

Nanti bila free nanti ayin update lagi ok...tata

Monday, October 12, 2009

LaMa X uPDaTe...

Dah agak2 sebulan xupdate blogku ini...almaklum la raya kan sebulan...heheheh...tiap2 minggu pun ader open house...rumah pun x sempat nk kemas mana...dah asyik berjalan jerrr...tahun ni beraya kt Ipoh dulu..balik Jumaat malam..jemmm giler..siap ader geng motor baru nk start race kt highway arah KL..huh mentang2 la xde kete..buat race track plak..4 jam baru sampai Ipoh..bertolak lepas bukak pose kt Concorde Inn KLIA..pukul 2 pagi baru sampai Ipoh..lepas smyg raya baru balik ke kampung umah Tok kt Parit Buntar..and umah sedara2 kt sana...raya ke-2 pun ke Parit Buntar lagi sbb ader tahlil...lepas mkn tgh hari baru bertolak ke rumah mak su ayin kt kangar...since balik dr jepun blum pernah gi jalan umah dia...pas tu gi umah member kt Jitra...lepas smyg asar raya ke-3 bertolak balik ke KL...tido 1 mlm kt umah than bertolak ke Dungun pulak...lepak sana sampai hari Sabtu...raya kali ni saje perjalanan lebih 2000km...nasib baik anak2 ok..xde yg down ke aper...raya yg penat tapi best... ;)...minggu depan pun masih ader a few open house nk kena pegi...rumah sedara2 kt KL ni...lom sempat beraya pun lagi...hari tu masa balik kampung pun x sempat nak jumpa...tp tu la..sebu perut musim raya ni..asyik makan dan makan jerrrr.... ;D

Nk share something yg ayin baca hari ni...dari UTUSAN MALAYSIA ayin terbaca satu artikel menarik...

WAHAI lelaki, ada berita baik untuk memastikan kesihatan terus terpelihara. Mudah saja, selalulah bertemu atau berdampingan dengan wanita cantik!

Ini dibuktikan menerusi kajian University of California seperti dipetik oleh Telegraph. Kajian mendapati kehadiran wanita cantik meningkatkan hormon testosteron dan kortisol lelaki.

Hormon testosteron berfungsi sebagai pembangkit ghairah selain meningkatkan kesihatan dan memberi tenaga. Hormon ini berada pada tahap tertinggi semasa lelaki berumur 20 tahun dan berkurang seiring pertambahan usia dan tempoh hubungan.

Kortisol pula berfungsi menurunkan ketegangan urat-urat saraf dan meningkatkan kepekaan. Jika tahap kedua-dua hormon ini sama-sama meningkat, anggota badan pun akan terasa lebih sihat.

Kajian diketuai oleh Dr. James Roney itu melibatkan 149 pelajar lelaki berusia 18 dan 24 tahun yang dipertemukan dengan wanita cantik dan tentu sekali yang memikat hati.

Selang beberapa minit pertemuan, air liur responden diambil dan diuji untuk mengetahui kadar hormon testosteron dan kortisolnya.

Di sinilah satu fakta menarik ditemui. Hanya dalam masa lima minit berbual dengan wanita cantik itu, tahap testosteron mereka meningkat hingga 14 peratus manakala hormon anti tekanan kortisol meningkat sehingga 48 peratus.

Tetapi berbeza pula apabila responden terlibat bertemu dengan rakan lelaki mereka. Tahap testosteron dan kortisolnya malah menurun sehingga 7 peratus.

Penjelasan mudahnya, semasa lelaki bertemu wanita cantik dan memikat, otaknya akan menghantar mesej pada kelenjar pituitari untuk mengeluarkan kedua-dua hormon tersebut. Ketika hormon itu tersebar ke dalam badan, sistem metabolisme akan menjadi lancar dan tubuh pun akan terasa lebih bugar.

Ternyata lebih menyihatkan tubuh badan selain tentunya membahagiakan ketika bersama wanita cantik berbanding melepak dengan rakan lelaki seperti yang selalu dilakukan oleh lelaki Malaysia di kedai-kedai mamak. - nuranilelaki@yahoo.com

terfikir jap...kalau lelaki menjadi sihat bersama perempuan camtik...adakah perempuan juga akan bertambah sihat sekiranya bersama dengan lelaki hensem??...atau adakah lelaki akan kurang sihat sekiranya bersama perempuan yang kurang cantik...tapi ye la kan cantik itu satu benda yg subjektif...cantik di mata kita x semestinya cantik di mata org kannn...kalaulah kite akan bertambah sihat sekiranya bersama dengan orang yg cantik dan hensem di mata kita alangkah bagusnyer...mesti kurang orang2 yang stress di luar sana...what do u guys think???

Monday, September 14, 2009

RON 95...RON 97...

Lagi beberapa hari jer dah nak menyambut Syawal...sure ramai yg nak balik kampung...start bulan september tahun ni ader minyak RON 95...makanya sumer pam stesen2 minyak pun bertukar ker RON 95 nih...ye la harganya pun lebih murah dr RON 97...tapi ramai yg cakap minyak RON 95 ni kurang power...bukan utk jenis2 kete beso je...termasuk la kete2 enjin kecik jugak...terasa perbezaannyer...2 minggu lepas kami balik ke T'ganu...terasa susahnyer la nk mencari stesen minyak yg ader RON 97 utk ALtezza...kami malas nak amik risk utk tukar pakai minyak RON 95...sekarang ni gi keje pun ayin yg bawak kete Altezza sbb jarak dr rumah lebih dekat...tpnyer area sekitar shah alam ni pun susah nk isi minyak...paling susah stesen petronas mmg payah nk jumpa RON 97 nih...caltex ader...tp x bnyk...shell minyaknyer lebih mahal...hmmm...mmg la mungkin sikit kete2 yg akan pakai minyak RON 97 nih kot...tp masih ada yg pakai...terkilan sbb pam2 tu sumer di ganti...kalu yer pon kt every stesen minyak ni at least 1 pam bleh isi RON 97 ni pun jadi la...kang kalu abih minyak tgh jalan saper plak nk tlg...iskkk...xkan nk isi minyak penuh2 kot...x bagus nanti memberatkan kete...end up akan pakai lebih bnyk minyak...hmmm ke soro2 kena tuko kete yg pakai minyak RON 95???...xbest la cam nih...iskkk...

Anyway, kami mengambil kesempatan ini utk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri...Maaf Zahir dan Batin...

Wednesday, September 9, 2009

TaWaR HaTi???

Assalammualaikum...

Seperti yg tertulis di atas ayin skang ni sgt2 la tawar ati...tawar ati ngan kehidupan kt mesia nih..terasa sungguh x best..kenapa??..ceritanya begini...

on my 30th birthday hari tu my dearest hubby belikan phone baru...the latest iphone...so baru pakai 3 minggu ok...so mmg sgt sayang...last weekends balik ke t'ganu...balik sana hari jumaat dan balik kl balik hari ahad...hepi sbb pagi sebelum balik tu dpt beli ikan segar yg baru naik dr laut...so lepas kemas2 tu dlm pukul 2 bertolak balik ke KL...perjalanan direct x berenti sekali pun...hari tu was 6 September 2009...Din ngan Ayin nyer 6th wedding Anniversary...so since mmg nk singgah kl utk gi amik kete yg ditinggalkan kt opis din..so ayin suggest nk gi bukak pose kt pavi jer since dekat ngan opis din...reach there around 7:15 pm..dah sah2 sumer tempat makan pun penuh...so since Nasuha pun nk kena tukar pampers nyer..ayin pun pergi la berdua ke baby room...din ngan emir gi subway sbb plan nk tapau subway jer...lepas tukar pampers nasuha tu time nk keluar dr baby room tu terdengar bunyi curtain nursing room tu berbunyi..tp ayin ignore je sbb ingtkan perasaan jer..psl bilik tu cam xde org...kot la ader h**** ker kan...lepas kuar tu try carik din kt subway tp x nampak...tp mmg subway pun penuh org jugak...din ckp dia nk gi isap rokok dulu...so ayin tunggu la kt tempat xde org...ngan nasuha...pas tu din ckp nk gi toilet...so ayin bwk emir ngan nasuha gi beli roti sbb lapo..masa nk bayar tu ayin tgk handbag ayin dh terbukak...menggeletar tgk...2 biji phone yg ada kt pocket depan tu dh xde...pas tu ayin check wallet kunci rumah..kunci kete sumer ader...ayin pun try gi kete nk try carik dlm kete...tp ayin sure sebelum turun dr kete ayin masukkan phone tu dlm bag sbb masa tu call mama ckp dh sampai kl...in less than 15 min ayin pelik camner handbag yg ader dibadan bleh kena seluk...but ayin percaya kalau dia try amik wallet ayin mmg akan perasan...mmg rasa nk meraung masa tuh...nk makan pun xselera apatah lagi nk calebrate anniversary...pas tu terus gi balai polis dang wangi buat report dan gi amik kete kt opis din dan terus balik rumah...now ayin dah xde phone..2-2 phone dah xde...sumer no tepon pun xde...sakit hati sgt2...
so biler fikir balik kan...masa tukar pampers nasuha tu je ayin tolak handbag ke belakang...and mungkin menumpukan sgt kt nasuha sampai terlupa sekeliling...din pun ckp masa tunggu kt subway tu dia ada call tp ayin x angkat...so, betul la bunyi curtain tu bukan perasaan..mmg ader hantu pun...dlm nursery yg biasanya mak2 menyusu baby tu telah disalah gunakan...jd trap plak...polis ckp kalu bb room tu ader cctv dia akan check...tp ye la polis pun bnyk kes besar2 lain nk settle kan...pernah ke kes2 kecik ni diaorg layan sgt...psl masa nk buat report tu polis tanya nk buat report jugak ke kalu kad pengenalan x hilang... :( ...call phone compeni soh matikan sim card...ayin tny..diaorg bleh trace no tu ader kt ne ke x...and tau aper makcik tu jwb "i'm sorry there's nothing that we can do to help u..."..x guna kalu ader system canggih2 tp x pakai...as if kalu sesat kt hutan pun x leh trace...mmg mati kering la...padahal actually bleh trace..just nk ngan xnk buat jerr... ;(
ok..this is my second time kena benda macam ni...hari tu kt carpark...kali ni kt pavi...silap sbb igt org2 yg gi pavi ni ader atitude sket...mmg silap besar la...igt tempat yg ramai tourist dtg ni safe sket...nak bwk masuk camera pun kena pandang semacam ngan guard...hmm...kt mesia macam2 sungguh la...ragut mmg mcm dh sgt2 biasa...org pecah rumah sampai bunuh2 pun bukan sikit...kes budak2 kena culik yg sampai skang x jumpa pun banyak...xtau la macam mana...apa lagi yg nk jadik...

Seingat ayin we never actually had a decent celebration utk wedding anniversary masa kt mesia...the 1st masa tu ader kt mesia...tp kena gi amik member jepun din yg nk dtg round t'ganu and the same day arwah pakcik din meninggal...last year pun x celebrate mana...and this year lagi lah...sedihhhh...psl phone tu tatau la camne...xde rezeki lah nampaknyer...sampai hari ni dok rasa ralat yg teramat2...hari2 berdoa agar dikembalikan semula...(walaupun sedar probabilitynyer hampir 0%...)..

"hujan batu di negeri sendiri...."

p/s: kepada kenkawan yg nk call ayin bleh call guna no din yerr...

Thursday, September 3, 2009

2 MoNTHS uPDaTe...

Smlm pegi check up untuk Nasuha..plus cucuk la..Alhamdulillah semuanyer ok..berat dah 4.6kg..tinggi 58cm..Start 1 september dh start hantar Nasuha ke nursery...start separuh hari dulu...takut baby terkejut..ye la dia pun nak kena 'berkenalan' dgn baby sitter dulu...
Alhamdulillah sekarang Nasuha dah fully bf...walaupun the first month tu mix jugak...ye lah dh kena admit kt hospital sebab demam kuning...sumer...tp alhamdulillah berkat kerajinan Nasuha ngan mama berjaya jugak utk bf secara exclusive..hihi..emir dulu mix je..tp bf sampai umur 1 tahun...emir dulu agak xbraper berjaya nk exclusive sbb masa kt hospital tu nurse2 sumer dh give up...kite pun first time masa tu...sorang2 plak (mak blum sampai dr mesia lg)...mana la nak tau...hubby pun 2 hari yg last tu x dtg sbb kije...hospital tu plak bleh gi visit smpi kul 6 jer...mana nak sempat rush pun..sedih giler..tp din ckp x bleh exclusive pun xper la mix pun..So, utk Nasuha mmg berazam la nk exclusive..tp sbb kije kali ni kena practise pakai pump...awal2 tu hasilnyer amat la mengecewakan...bengkak tp x keluar...sedih...tp x give up...keluar ke x keluar ke pump jer...and sekarang ni dah mendapat hasilnyer...ayin dh berjaya buat stock susu dlm 60oz...Nasuha pun bagi kerjasama...I guess biler kite nk dh niat mesti baby pun memahami...mula2 dia refuse gak nk minum dr bottle...tp slow2 dgn ayah or tok2 dia minum...dgn mama jer susah sikit...last night dia minum dr bottle ngan mama tp dgn muka yg sgt x puas hati... gomennnn ;)
next week dah start kije...pas 2 minggu cuti lagi yey..raya pulak..sedih biler fikir baby 2 months dh hantar gi nursery...tp nk buat camner...mama kena kije...

Friday, August 21, 2009

i'M 30 aND i'M HaPPY...

Alhamdulillah on August 19th yg lepas genap la usia ayin 30 tahun...aper perasaan??..x brape ader perasaan kot...hihi..
although, ayin happy sebab banyak benda yang ayin target sebelum umur 30 tahun ni Alhamdulillah menjadi...antaranya...nak duduk rumah sendiri walaupun banyak lagi yg blum siap..kitchen cabinet pun xde lagi..nak ader kereta sendiri...nak ader kije yang gajinyer bleh menyara perbelanjaan sendiri..last but not least nak ader anak no 2 sebelum sampai umur 30...syukur sgt dapat baby girl pulak..sampai last2 tu cam x sure baby aper...Dr asyik cakap macam girl tapi x sure sgt...iskkk...
Present dapat malam 19th tu...present aper??..something that I really would enjoy..tp terpaksa tunggu lebih 2 jam kt Sunway Piramid tu...aper2 pun thanks hubby sayang!!..since balik pun dah lewat plan nak gi makan cake terpaksa ditangguhkan...
Malam tadi emir ngan din gi keluar beli cake...balik rumah terus emir cakap "mama, please close ur eyes"..siap nak tlg tutupkan ngan tangan dia..pas tu emir nyanyi lagu happy birthday utk mama...gilerr kandou!!...tp kalu ngan emir biasa la..kena share tiup lilin ngan potong cake ngan dia la...

Anyway, since esok start umat Islam berpuasa, din, ayin, emir and nasuha mengucapkan selamat menyambut ramadhan..semoga ibadah kita diterima Allah..InsyaAllah..Maaf Zahir dan Batin...Hepi fasting, people!!

Thursday, August 20, 2009

JuNe'S BaBieS aQiQaH..

Slightly back dated nyer entry...080809 hari tu buat majlis aqiqah untuk Nasuhatogether with her causins yg lahir bulan June 2009...anak adik ayin, 'Ezkhan Ariff', Ayin's causins, Kak An's daughter, 'Sharifah Nur Anisa' and Nizam's son..sori ayin x ingt nama baby boy dia..aqiqah kali ni buat kt rumah makcik ayin kt parit buntar...Masa aqiqah emir dulu buat kt dungun...alhamdulillah berjalan lancar gak walaupun cuaca x berapa elok...hepi sebab dpt jumpa causin ayin yg la ni dok kat Dubai...last jumpa masa raya 2006 kt Nihon...dia dtg visit..and paling hepi sebab kak marz sudi dtg...dah besar pun baby girl dia...tp sedih sbb lupa nk amik gambar ngan kak marz sefamili...gambar we all sefamili pun x amik sebab dh letih...iskkk..tunggu raya kang la nampaknyerr...walau macam mana pun Alhamdulillah lega dah selesai majlis aqiqah nih..

from left, Eiliya Nasuha binti Naquiyudin, Ezkhan Ariff bin Elmi Johar, Sharifah Nur Anisa binti Syed Yusof

Lepas habis majlis tu terus gerak ke rumh tok ayin di Parit Buntar...bawak Nasuha gi jumpa moyang dia...ok la sbb Mak Long ayin ngan Tok seems very hepi dpt jumpa Nasuha...Sempat jugak Din mengambil gambar kt umah tok tu sementara tunggu semer org siap mandi..



Lepas mandi2 sumer terus bertolak balik KL..sampai dekat pukul 11 jugak kt umah...Alhamdulillah anak2 sumer ok..ayin risau gak takut demam ker aper...ye la skang ni macam2 sakit...mintak2 keluargaku dijauhkan segala penyakit..amin..InsyaAllah kalu ader rezeki nanti nk buat majlis doa selamat kat umah lepas raya..ye la kawan2 pun ramai yg xleh gi kenduri aqiqah sebab jauh...hmm ke nak buat masa Ida ngan Aisha ader kt Mesia..tgh di fikir2kan... ;)

*Special thanks for Tok Ki and Nenek yg sudi dtg dr Terengganu*

Thursday, July 30, 2009

Nasuha @ 1 month dan Kenapa Saya Sukakan Kehidupan di Jepun..

Hari ni genaplah our darling daughter "EILIYA NASUHA" ni satu bulan...which mean...cuti maternity ayin tinggal lagi 1 bulan...and 1 hb ni ader check up utk Nasuha and cucuk sekali...since bersalin cuma sempat tulih satu entry jerr...busy la katakan...mak ayin dtg umah sampai week 3 jerr..pas tu ayin ber"pantang" sendiri jerrr...letih sikit la melayan 2 org anak2 itu...sekarang ni Emir tgh tgk tv..Nasuha tgh tido..bleh la mama dia layan blog ni jap...

Nasuha@1week..

Ok la nk story psl bersalin hari tu...Ayin ader check up on 29th June (Monday)...masa check up tu Dr ckp baby dh log on...air ketuban pun cukup2 jer...dia ckp kena induce...so dia soh masuk hospital the next day(Tuesday) atau paling lewat Thursday...Wednesday dia off...alamak..ayin kalu bleh nak baby lahir July 1st..hmm so either 30 June or 2 Julai...last2 Dr yg decide soh dtg 30 July tuh...so, since dah dpt due date baru tuh terus call Din soh cuti and call my mom soh dtg KL...(dia actually on the way balik from my house that morning...sorry mom!!..)..sebelum balik opis I had my McD ice cream ngan double cheese burger...kang pantang x leh makan kannn...mlm tu gi makan kfc..the next morning pun sempat gi breakfast nasi lemak kt kedai mamak...
So, masuk ward dlm kul 9:30...kul 11 masuk drip and pecahkan air ketuban...ayin still relax sbb xde rasa contraction lagi...tepat pukul 1 tgh hari baru rasa sakit...Alhamdulillah kul 2:50 baby lahir...pancit jugak la sbb x lunch...Dr assist ngan wax vacum...nasib baik kepala baby x benjol...bengkak sket jerr...berat baby 2.7kg lahir @ cukup2 37 weeks...(Emir dulu 3kg @ 38w5d..)..jahit pun sikit jerr..xde la sakit sgt nk bergerak...ptg tu dah bleh bangun mandi dh...Alhamdulillah...
The next day tu dah bleh balik rumah..and the next day Demc nyer homecare dtg umah and dia ckp Nasuha cam ader kuning sket...and hr ke5 tu bawak gi check up and kena warded 3 hari..terus mintak Dr sunatkan terus...Alhamdulillah lepas tu dah ok...
K..pengalaman bersalin kt M'sia ngan Jepun mmg lain gilerrr...part makan lagi best la kt Jepun..kt M'sia dpt makan sket jerr...lapoooo!!..xcukup makan..dari segi Dr ngan staff hospital ayin lagi prefer kt M'sia...sumer pompuan la katekan...dulu Dr lelaki ngan nurse yg garang2 (sbb dh pangkat TOK pun..huhu..)
Ok skang jom buat perbezaan...kali ni bersalin kena RM2500++ utk 2 hari 1malam...dulu masa Emir 350000yen (dlm RM11k) utk 6hari 5malam..tp kerajaan Jepun masa tu bagi balik 300000yen (RM10k...skang lagi bnyk kalu x silap)..so lagi murah bersalin kt Jepun la kan..dah la bleh berehat kt hospital lama sket and disajikan makan yg best2..4 kali sehari tu..Masa Nasuha kena demam kuning tu plak kena RM1000++ lagi...kalu kt Jepun anak2 yg dibwh 12 thn ni sumer medication free..xkire la bangsa aper as long as ader insurance kesihatan..Emir pernah kena operate psl hernia..bill hospital masa tu dlm 400000yen (RM12k++)..tp kite org kena byr dlm RM120++ jer utk makanan..yg lain sumer free x yah bayar..Din dh bebel dh psl hospital sumer mahal...ye la ayin ngan din both heath insurance x cover anak2..baby plak lepas 1 bulan baru bleh amik medical insurance...pas tu after 6 month masuk baru dpt medical card..huh..dah tu kerajaan jepun tiap2 bulan bagi 10000yen (RM300++) utk anak2 bawah 2 tahun...cam elaun la...pun xkire bangsa aper...kt Mesia ni sumer kena cover sendiri ngan gaji yg ciput...susu ngan pampers, brg2 baby yg lain tu sama jer rege ngan kt jepun...baby sitter pun sama rege jugak...tp diingatkan GAJI kt mesia ngan kt jepun x sama yerrrr...1 insurance jer cover the whole family...kt mesia ni sorang 1 insurance..bayarnyer pun banyak la kan..maybe option plg bagus gi hospital kerajaan...kt area kiteorg tinggal ni mean kena gi Hospital Klang la...ohhhh tak sanggup laaaaa...so camnerrr??
Kalu fikir2 part2 ni mmg dok Jepun lagi best la..sbb part hospital ngan kebajikan anak2 ni mmg tiptop la...tgk la priority kiter kt ner..tp ayin suppose sumer family akan fikirkan kebajikan anak2 dulukan...saper2 yg nak balik mesia for good tu seriously fikir2kan la...or gi masuk kompeni yg cover the whole family...cam TNB ke..Telekom ke..Petronas ke...
K la enough berceloteh dulu..nak gi kejut Nasuha bangun and nk mandikan dia...pas tu nak amik gambar..nanti akan diupdate lagi k..

Thursday, July 2, 2009

NeW BuNDLe oF JoY...

Alhamdulillah Ayin dah selamat bersalin our new born baby girl pada 30 June 2009 jam 2:50 petang di DEMC Shah Alam...Baby di lahirkan secara normal @2.7kg..Nama dan gambar akan di update later k...Thanks for all the wishes and doa...

Wednesday, June 24, 2009

WeeKeNDS SToRY...

Hari Sabtu lepas we all decided nk pegi tgk Din's big sis kt Segamat...since anak dia lahir belum sempat gi tgk pun...actually his sis ajak gi on July 5th ader kenduti sket tp dh dekat dgn baby's due date...takut plak nk gi berjalan jauh2 nih...pagi tu gi singgah Bangi dulu gi amik adik2 Din...sampai kt segamat pun dh dekat2 th hari...sepanjang perjalanan tu dok nampak pokok durian..rambutan...bnyk betul...sampai2 jer dh dijamu mkn durian...Emir ngan Ayin tgk sajer la psl kami x makan durian..then baru buah manggis plak sampai..seronoknyerrr makan...



Lepas lunch we all gi Melaka plak...dah lebih setahun balik sini x pernah gi lagi...hihihi..awal2 tu agak berpusing2 gak la dlm town tu...nk carik hotel pun sumer dh penuh..ye la sampai pun dh petang...dpt la dok hotel cap ayam je..x kisah la asal bleh rest ngan mandi sumer...ayin pun x book hotel awal2 psl tatau tempat tu camner...tp pas ni dh target nk gi dok hotel mana dah :D...nk pegi lagi...lepas smyg sumer we all gi sanpo kt Banda Hilir...cantik plak la pemandangan kt sana...dgn water cruise sumer...nanti nak bwk emir gi naik la next time dtg sana lagi...




Lepas jalan2 we all gi menuju ke tempat makan ikan bakar..pun agak berpusing2 dlm bandar jugak...tp at last jumpa jugak...:D terrer gak la Din punya sense of direction...we all gi Muara Sungai Duyung...tp malang sket sampai lepas ader this one geng of 30 people nk makan...so they were like membolot all the seafood...pas tu punya la lama nk tunggu makanan tu sampai...ader kot sejam kana tunggu..iskkkk...tp sebab semangat nk makan punya psl bersabarrrr je lah...
The next morning terus bertolak balik KL lepas breakfast...tu pun sebab x bleh tido...tinggap hotel cap ayam itu sgt nipis sehingga bleh dengar semua bunyi2an kt luar...so sampai rumah masing2 pun nk sambung tido la nampaknyerr...
to all fathers out there..especially Abah, Papa and Ayah Emir...x lupa for my brother yg baru je jd daddy...HEPI FATHER'S DAY!!


Din ader kt nihon from tuesday till friday...keboringan la emir ngan ayin kt umah...x bestnyerrr kena tinggal!!

Friday, June 19, 2009

THe BiRTH oF MY NePHeW..

okok...just a quick update...smlm ckp my SIL dh masuk labour room...hihii just before 8pm my SIL dh selamat bersalin baby boy...Alhamdulillah...so by the time we all sampai kt hosp tu SIL baru je keluar dr labour room...around 9:00 kot...dekat kul 10:30 baru bleh tgk baby...nama dia EZKHAN ARIFF BIN ELMI JOHAR...delivered normal..10 hari lebih awl dr due date..(sama cam emir..)..weight at 3 kg...tp ayin x berani nk pegang since new born sgt2..muka mcm his mummy...(fr my eyes la.. ;P)...fresh from the oven :D...x amik la gambar dia...nanti dah besar sket kite amik gambar ek...nway to my brother and SIL congratulations!!...and Hepi Father's day to u bro!!..(sempat celebrate tahun nih ek...)...

and....

my time coming soon...tik..tok...tik...tok...
ドキドキ......

Thursday, June 18, 2009

びびっている@GeTTiNG PaNiC..

Like the title...I'm getting panic...SERIOUS...this morning ayin gi check up kt DEMC...soalan pertama from my Dr...How r u feeling...then I jawab ok...soalan kedua...ur first baby dulu lahir awal ke??...then I jawab...yes..10 hari awal...lepas tu terus buat check up..alhamdulillah sumer ok...kepala dh in position..berat baby pun dah 2.6kg..Dr ckp the baby might be due in the first weeks of July...about 10 days to 14 days awal dr due date...so my plan...weekend ni kena pack my bag...(dr last week dok plan gitu...x jalan gak plan tu...hihi..)..so lepas check up ayin terus call din utk update...
Anyway...balik dr Hosp tu doki2 sorang...datte next week Din nk gi nihon...trip 4 hari...hmm...maybe my sister in law temankan...but still...worry..ngan my condition...ngan N1H1...hmmm...ok ok..think positive!!..I'll be ok...
Then masa lunch ayin dpt call from my bro...my sis in law dh in labour...admit tgh hari td...so by the time ayin menaip blog ni my bro and his wife ader kt ward la..InsyaAllah Dr ckp bersalin hari ni my anak sedara tu...semoga semuanya selamat...
my parents are coming this evening...
so...my time also x lama lagi lah kan...my next check up in 10 days...baca pengalaman org2 bersalin ader yg ckp no 2 ni lagi sakit...ader yg lagi senang...hmm macam2 pengalam org ni...it's been over 4 years bersalin emir..dh x berapa ingt pun mcm mana..rasa macam dh ready tp still doki2..huh..just pray everything going to be well...dh la first time nk bersalin kt mesia...nasib baik Dr pompuan...semangat sket..wish me luck people!

Wednesday, June 10, 2009

BiLa KeBoSaNaN....

These few days terasa sgt la bosan...sbb aper...xde kije nk buat...report psl open source pun dh siap antar...lab pun xde problemo...so kije melangut mengadap pc...boringnyerrr...since blog ni pun dh agak bersawang...terasa plak cam nak menulih...
tinggal about a month plus before baby's due date...and my tummy seems sooo huge...and keep on growing..dah tambah berat about 8kgs so far (not bad huh)...baby pun cam tgh mencari space...bleh rasa setiap pergerakan...the knees..elbows...terasa ngilu pun ader kenkadang...since pindah opis ni and kena naik tangga ni xde la rajin sgt nk gi round sana-sini...once dah naik opis maleh dh rasa nk turun...from the last check up baby pun dah over 2kgs...so can imagine la camne nak larat turun naik tangga yg 2 tinggat itu...(dah la kt umah pun turun naik tangga jugak kan.... :P)...so my plan selagi larat I'm still going to the opis...prepare dinner...buat kije2 umah yg lain...so far xde preparation buat sangat pun...baru basuh baju emir yg lama2 tuh...recycle jer...
last week met some of din's frens...konvoi gi wedding adik member din kt T'ganu...hisashiburi gi Kuala Terengganu...selalu balik kg pun lepak Dungun je...sgt la ramai org kt sana..meriah sungguh..pasar payang pun susah nk dpt parking...tunggu nk beli kepok lekor kt 008 kelulut tu pun about 30min...but worth it tunggu kepok yg sgt sedap itu...mlm tu masa dinner met a Dr kije kt HKL...dia tu kawan one of Din's fren kot..but sgt ramah...he's been telling me all scary story psl gov hospital...serammmm...story like a Dr kenkadang x tido malam kena handle berpuluh2 cases..the next morning terus masuk opis...so can imagine macam mana la Dr tu x buat mistakes kan...x cukup tido and x cukup rehat...iskkk..menakutkan...
Sunday lepas breakfast baru bertolak balik...on the way stop kat Kemaman...jumpa member Din lagi kt sana...lepak at this famous kopitiam...mmg class kopi dia...kalu x pk skang tgh pregnant mesti dah bantai minum kopi tu 2-3 round :D...roti bakar dia pun sedap...emir pun suka ice-blended yg sgt sedap itu for RM6.90 je tau...taste much better than pricy s******ks...then gi makan otak2 and sata kt kuala kemaman...itu pun sgt best...around kul 7 baru sampai umah...
so, this week gi keje ngan mood yg tah aper2...up and down like crazy...smlm my fren gi amik her 'kad merah' (ke pink??)...I suppose kad tu utk rekod check up ibu mengandung...I never knew ader that kind of thing..'kad merah'=bousitechou kana??...datte this is the first time nk bersalin kt mesia pun..and so far check up pun kt private..plan nak deliver pun kt private...but my fren ckp kalu incase kena refer to gov hosp camner...dh gelabah...kena ader kad tu ke...camner...my fren yg kije kt gov hosp kata x yah pun xper...emergency cases diaorg amik je..shoganai...ke akan kena marah kaw2 nyer...datte skang nak pi amik pun cam dah lambat giler...ososugiru jyannn :(...saper2 ader pengalaman psl kad merah bg advice ek...
alhamdulillah dh hilang sket bosan menulih kt sini...till the next time!..take care..

Monday, May 11, 2009

MY BeST FRieND'S WeDDiNG & MoViNG DaY...

This time nyer entry nk citer psl my best fren's wedding ngan citer pindah umah...psl tu x update blog nih sekejap...Din cuti Golden Week dari May 1st sampai 6th...Ayin pun join sekali ngan amik cuti sendiri la...huh mana ader golden week mesia nih :P..

May 1st, 2009
Pagi2 lagi dah gi ke Masjid Putrajaya utk Zan and Izuan's nikah...dapat plak 1st session kul 9 pagi...tp sebab dh janji sanggup gak la bangun pagi2...tp nasib baik la khutbah nikah sumer x lama...jurunikah pun sempoi jer...dengan sekali lafaz, Zan selamat menjadi isteri kepada Izuan...Alhamdulillah...Zan sgt cantik pd hr itu k...
Gambar dh dh transfer dlm pc kt umah pulak...nanti la I'll upload dlm nih...;)
Lepas makan sikit we all gi membayar balance perabot...sbb the next day tu dah nk soh deliver...then terus balik rumah sambung mengemas barang2 sumer...letih la sangat...tp tu pun nasib baik sebab barang considered sikit...we all xde perabot ngan barang2 besar sumer...

May 2nd, 2009
Pagi2 lagi Din ngan adik2nyer dh gi ke Desa Villa...nk settlekan barang2 kt sana and tunggu lori nk angkut barang...Ayin ngan my parents dok kt Setia Alam...tunggu perabot ngan barang2 electric sumer...sambil2 tu buat last minute prep la...sapu sampah...mop sumer...Alhamdulillah dlm kul 3 ptg sumer dah settle...

May 3rd ~ May 5th, 2009
Hari ni gi register phone line...Internet...Astro sumer...tp malangnyer kt TM tu offline...kena la tangguh dulu...then we all balik Ipoh sekejap utk berehat...kalu dok kt umah sure nk berkemas jer..hihihi...on 5th tu balik KL balik and settlekan sumer yg lain...

May 6th, 2009
Berkemas...berkemas...and berkemas lagi...uhuhu penatnyerrrrr....

7th ~ 8th, 2009
Din ngan Ayin hisashiburini gi keje...haha...tp ayin dekat ngan tempat kije...in less than 30 min dh sampai...x yah travel jauh2 cam dulu...yey...(din ckp x bleh komplen eh :P...)

May 9th, 2009
sambung kemas mengemas lagi...hihihi...
petang tu gi Zan nyer reception kt UPM...siap sesat2 lagi...x tau nk masuk ikut enterance mana...iskkk...Jumpa la kawan lama...Zie, Ernie, Ela, Syudz, K.Kim, Acong, Basri aka Boyan...sumer..dh lama x jumpa pun sumer still sama jerrr...x berubah langsung!! haha...


To my dearest fren Dr Zan and Izuan..honto ni omedeto...and oshiawase ni ne!!


May 10th, 2009
Hari ni plan nk buat lunch utk member geng Din...buat BBQ..ayin prepare all the ayam and kambing...buat shepard pie sikit...ala makan cincai2 jer...gambar2 I'll upload kt FB nanti k..


tu la kisahnyer sepanjang hari2 lepas...letih mengemas x hilang pun lagi sbb still x abih mengemas..hihihi...bila la nk abih pun tatau...tp sbb ayin buat sikit2 jer...x larat la...buat kije sikit je dh penat..and kalu dh dok berehat tu x bleh nk bergerak dh...uhuhu...InsyaAllah nanti we all akan buat proper nyer house warming k..tp tatau bilerrrr.... ;)..to yg terlibat secara langsung ke x langsung dlm process we all berpindah nih terima kasih la banyak2...tatau la kalu xde korang sumer...Otsukaresama!!

Thursday, April 23, 2009

Ilham's 3rd Birthday & Edri-Akuie's Wedding Reception

Baru hari ni sempat nak upload gambar...tu pun buat kt opis...(whoppppppsssss..dun tell my boss k..)..hari ni xde class so relax sket...semput dah naik tangga turun naik nih...hihi...dulu2 masa dok opis ader lift komplen jugak sebab kena berebut ngan student unisel nk naik 5th floor tuh..adeihhhhh la...
K la back to the story...on April 11th tu we all gi celebrate Ilham's Birthday...sedap ibu Ilham masakkk...tp ayin x sempat pun nk makan cake b'day tuh...bukan sebab dh abih tp sebab ayin banyak sngt makan bihun goreng ibu Ilham masak tuh...pas makan bihun tu dah full pulak...nak tunggu makan turun lambat la pulak...hihihi...


Seronok tgk ilham happy dapat present banyak...mesti pk kalu la tiap2 hari bday mesti best...hihihi...wish you hepi birthday and jangan nakal2 ok...nanti bile2 free Abg Emir gi main kt umah Ilham lagi ok...

Then the following saturday we all gi Edri&Akuie's reception kt KL Tower...ayin rasa ayin pernah naik kt sini sekali...tp for sure dh lebih 10 years before la...arrangement utk wedding ni sangat romantik...tema color pink...sbb sakura kot...ole2nyer pun import dari Jepun...candy sakura dlm box bentuk sakura..mmg sakura habih la...sumer guess dpt cup cake yg yummy and 2 kuntum bunga rose...mmg sweet sangat2....


ayin suka sgt ngan diaorgnyer slide show sumer...mmg romantik giler...sesuai sgt la...makanan pun sedap walaupun lambat sket sampai nasiknyer...hihihi...aper2 pun a very congratulations to the sweet couple...and thanks for inviting us...semoga berbahagia selalu...

skang ayin ngan din tgh busy utk berpindah ke setia alam...so far skang dah siap grill, curtain, lampu kipas sumer...tinggal nk bersihkan and tunggu funiture sumer...insyaAllah May2nd ni pindah kot...hihihi..sgt exited!!!...nanti ayin update lagi k...

Thursday, April 16, 2009

a YeaR aFTeR...

16 April 2008 is the day kami balik Mesia for good...no more re-entry...no more jadik alien kt Nihon tuh...rasa cam sekejap je tp dh setahun pun...so in a year ni aper progress??...2 bulan pertama ayin ngan din mmg x buat aper...x carik kije pun..haha..dok lepak T'ganu...Ipoh...jln2...pas tu ayin dpt kije kilang tp sempat kije x sampai 2 bulan pun sebelum larik ke opis sekarang..din pun happy ngan keje dia skang...Alhamdulillah hihi...rumah pun dh dlm process...InsyaAllah pindah hujung bulan nih...tp mmg pening...sumer benda nak kena fikir...grill, perabut, lampu kipas, barang2 electric...kalu fikir je x per...duit tuhhh sumer...tp bnyk jugak dh settle...
lepas pindah nanti baru nk pk pasal baby pulak...sekarang ni belum buat aper2 pun persediaan utk baby...baju2 emir yg lama pun sumer ader kt Ipoh...nanti baru nk gi amik...stroller..rocking chair...child seat pun sumer kt sana...kalu baby girl pun x banyak la nk kena prepare pun...cuma tambah baju ke sikit kot...
kalu tanya aper perasaan lepas setahun balik mesia ayin raya Alhamdulillah ok...walaupun barang2 kt mesia ni sumer dah naik harga macam aper tp best sebab dekat dgn family...ader gak a few things yg x best like kes kena ragut hari tu...rindu kt geng2 kt nihon tuh...dh macam family pun...miss shopping kt nihon...washoku...lamb@Aladin..4 seasons and all....tp lepas dh settle sumer nanti bleh la simpan duit nk gi nihon ke tempat lain pulak..hihihi...

k la...sajer nk mengimbas kenagan setahun lalu...this was our last hanami kt shinjuku gyoen...sgt hepi masa itu...dh grad...dh nk balik...demo ima kangaeru to chotto natsukashii...

Thursday, April 9, 2009

uPDaTe..uPDaTe..

Hari ni gi check up kt DEMC...alhamdulillah dh masuk 6 bulan dh..Hope semua nya ok sampai bersalin nanti...Lately ni sgt la busy...baru pindah opis...(sama kawasan tp lain block...)tp opis baru ni kena naik tangga ke tinggat 2...xper la...niat exercise je lah...untung2 dipermudahkan masa nk bersalin nanti...


Ni gambar scan yg terbaru..nampak muka dia..Lisa ckp sebijik cam abang dia :D...Dr cakap cam girl pulak...x kisah mana2 pun...tp kalu betul girl Alhamdulillah...berat baby dh nk dekat 900g...patut la rasa cam mengah sgt nk naik tangga opis tuh..:P pas ni bleh gantung kt belakang..."sila potong..kenderaan berat"...huhuhu...
Terfikir gak...lepas ni dlm tahun depan ke bleh la kot nk sambung study...dh ader 2 anak...habis study tambah lagi sorang...ingt nk buat kt mesia jer...ramai sket org bleh tolong...kalu kt nihon mesti taihen...sumer kena buat sendiri...Emir sangat sayang kt adik dia...hari2 nk kiss mama ngan baby..tanya adik kick perut mama x..macam2 soalan dia tanya..layan je lah...jangan nanti adik dh lahir dok menyakat adik dia sudah la...


On 7th tu celebrate bday Lisa kt opis...sorry Lisa kena tangguh sampai sebulan...bnyk betul halangan :P..hepi belated B'day Lisa!!..(kite curik gambo ni ye ;)..)
my side kick kt opis ni merangkap lab tech JAD dh resign..omedeto dpt jd sensei...sunyi betul x dengar suara Mr. Z kacau Zaris kt opis ni...hmm pas ni IT lab tech tinggal Ayin sorang la...tersangat la 不安...(x konfiden)...pas ni mmg kena target nk jadi sensei jugak la...huhu...aper2 pun tu plan utk next year...今はその時期じゃないですけどね...
To Burn..Congratulations on your new born baby girl...Ayin doakan kesejahteraan untuk Burn,Yuzi and of course baby...and moga2 dipermudahkan segala urusan ok...
This month sampai early May maybe busy...Ahad ni kena kije...pendaftaran student baru...18th ni Wedding Edri and Akuie...May 1st Zan nyer nikah...pas tu I'll be on leave sampai 6th untuk pindah rumah pulak...then 9th Zan nyer reception..bleh la gi amik gambo..dh lama giler x amik gambar..termasuk gambar emir..then best sket nk update...kt opis plak skang kena join kelas Information Processing...ngan kena cover kije IT yg lain jugak...hope xde break down yg teruk2...x sangguppppp....まあ~頑張るしかないか~だって pas ni InsyaAllah kite plak nk cuti panjang kan...smpi lepas raya tu..huhu.. :D

Monday, March 23, 2009

悔しい....@ sgt gerammmmm...

Thursday tu sgt hepi tunggu din balik...
tp....
Friday tu dh janji nk keluar dgn Zan...plan asal nk pegi lepak kt klcc then to low yatt...but the next day zan's bro pulak cancel xmo ikut...hmmm..last2 gi low yatt dulu..then lunch dekat Secret Recipe...masa lunch tu kot decide nk gi Habib Jewel kt Ampang Point nk gi tgk Zan nyer wedding ring...
Punyalah susah nk carik parking...sumer org cam 怪しい...suspicious...tp maybe sbb ayin dh lama gilerr xgi around tu kot...sgt serabut...Ampang point used to be my 'playround' masa my family tinggal kt tmn setiawangsa over 12 years ago...on the way there Emir pulak tertido...so lepas parking Zan tlg dukung Emir...dr carpark tu adalah around 50m to the Habib Jewel tu...I locked the car and put the key in my Coachie sling bag...sambil jln accross the open car park tu kesian kt Zan tgk dia dukung Emir ngan handbag dia jatuh2 dr bahu so I offer to carry her bag...baru jer tukar hand bag dr tangan kanan ke tangan kiri lalu this mat motor and snatch the handbag...I shouted 'tolong' but NO ONE came...sedih gilerr....sgt tergamam...wish I counld run...tp dgn this pregnancy thingy I really wish I could do more...
I was seriously speachless..and shivering..I've been snatched and yet the bag belong to Zan...OMG...she had her brand new phone in the bag...how could I be so careless...seriously 泣きたい!!!
then come this guy from the shoplot near by...dia tanya kenapa...pas tu he said tempat ni mmg spot kena snatch pun...DUHHHHH...macam la kite tau pun kann..lucky I put Zan nyer car key in my hand bag instead..at least we still have our 'kaki'...then we drove to Zan's uncle punya office near by and make phone call la...freeze all bank accounts and credit cards...wait for Zan's fiance to come all away from Shah Alam...Bila dia sampai he brought us to the nearby police station to make the report...at that time Din masih on the way home...dlm flight...I call my mom for comfort...mmg rasa cam nk nangisss...tangan kiri pun dh start sakit gilerrrrrr...mcm kena muscle pull...habis report dlm pukul 5...then terus balik rumah...masak utk Din...Zan balik lepas solat...sure Zan pun balik rumah kena marah...sedihhhnyerrr...
Din call ckp dah sampai airport dlm pukul 6 lebih...baru bleh mengadu...but kesian kt Din turun2 flight kena dengar my 'くだらない話'...がっかり jap...gomenne...
Ayin bersyukur sgt masa kena tu x terjatuh ke aper2...ものは買えられるが命は買えられない...brg boleh beli...tp nyawa x bleh beli...I guess before this Ayin ngan Zan slalu keluar gi Mall..KLCC ke..Mid Valley ke...x pernah pegi open place cam kt around Ampang Point tu...(the Habib tu kt Shop Lot bukan dlm Ampang Point punya Mall)...beside before this masa dok kt nihon pun kurang sket psl those 安全性...safety caution...maybe dh a bit to comfy...しまった!!..ni dh masuk hari ke3 tangan kiri ni sakit...harap2 cepat la baik...coz I couln't sleep...and have all these bad illusions..
anyway, Sat tu ttp gi makan kt Pepper Lunch..and Din ckp pas ni kalu nk keluar sendiri please gi tempat2 yg selamat..Dia risau la tu kannn...(Ayin: 苦笑い)...best makan steak ngan gohan..yummm..
aper2...Zan,カバン守れなくて本当にごめんね..benda dh nk jadik...kesian Zan nk kena gi reissue IC, lesen, cards and everything...sorry sgt...tp 無事でよかった...tp still sgt2 悔しい!!!!!...これから絶対そういうところ行かないし、もうちょっと気を付けましょね....(また、泣く <_>)...

Thursday, March 19, 2009

明日の話...cerita esok....

okok...biler baca this title sure org akan rasa DUHHHHH...so what's about tomorrow??...
but tomorrow is a a special Friday to me la...tomorrow actually din akan balik dari nihon...after 2 weeks..lama gilerrrr rasa tiap2 hari...boring giler kena layan emir kt umah sorang2...tu pun nasib baik bleh sogok ajak gi pool sumer...kalu x mmg letih la nk layan dia...slalu biler ayah dia balik kije bleh lawan gusti ngan ayah sumer....at the first few days mmg emir sgt xde mood la...(mama dia pun xde mood jugak... :P)...i guess dia pun sunyi jugak kot...ayin risau sgt takut dia demam ke aper...dh la since i'm carrying emir's adik camner nk dukung dia sumer kalu dia sakit..alhamdulillah la dia x demam ke aper...skang pun kena ajak emir tido kt bilik awal...kang kalu dia buatnyer tertido kt depan tv saper plak la nk mengankat dia masuk bilik plak....
tomorrow pun ayin hisashiburi ni amik annual leave...mmg plan nk melepak...last tuesday pun amik cuti jugak tp utk settelkan rumahnyer inspection...letih gilerrrr...nasib baik la mama and abah dtg from ipoh...kalu ayin sorang2 mmg x larat la..so plan utk tomorrow, pagi kena settlekan basuh baju sumer...sbb mlm tu kena prosess baju2 din pulak...then pegi lunch dgn zan..where to tatau lagi...since baru nk plan...petang balik prepare dinner la...since ader org tu dh lama x makan m'sian food...tp pun tatau nk masak aper...before keluar tu prepare sket2 kang balik senang sket...tinggal nk masak jerr...


ayin sgt suka gambar kt atas tu...rasanya gambar tu amik ngan macbook din kt nihon kot...emir ngan ayah mmg selalu buat pose mcam2...anak ayah la katakan...:D
sepanjang din kt nihon tiap2 hari ckp pkai skype...nasib baik la sumer tempat dia gi tu hotel dia sediakan internet...kalu x mmg stress lagi la...dgn skype ayin rasa emir pun rasa ayah dia dekat ngan dia...this morning sibuk ckp kt ayah nk tengok densha ngan shinkansen...(ayah dia punya bilik view tokyo station...)..service pun free jerrr...emir pun dh pandai pakai skype tu...camner nk call ayah...camner nk on webcam...camner nk besarkan/kecikkan gambar...control volume...this morning pun dia yg answer ayahnyer call...mama tgh mandi time tuh...
so I guess, soon my life will be back to normal...x bleh bayangkan couple yg kena berpisah lama2 nih...I do have a few friends yg husband kt tempat lain wife kt tempat lain..camner la diaorg survive..but for sure ayin xkan bleh tahan la life mcm tuh...

oh ye...plan for sat tu ingat nk gi ajak din makan kt pepper lunch pavilion...nihon punya kedai steak ok...tp yg kt mesia punya halal la kan...hihihi...layankan je la org yg over exited ni k...

何かサッパリ係のステーキが食べたい!
ワクワクしている!

Sisterhood Award...

hi sumerrr...ayin baru sempat nak buat this sisterhood award...recieved from good friends of mine..Hajar and Syudz...both are my ex-classmates masa blajar sama2 kt AAJ...yey idup G4!!!!


The rules:
*Place the award logo on your blog.
*Nominate 10 other blogs which show "Attitude and/or Gratitude"
*Link to the nominees on your blog post.
*Comment on their blog that you have nominated them.
*Share the love and link to the person who nominated you

So I want to nominate this award to:
Kawan2 masa susah senang kt nihon...xkan lupa sampai biler2 k...
(1) Ida @ http://ida81.wordpress.com/
(2) Aisha @ http://shaheeraisha.blogspot.com/
(3) Ros @ http://damiacyan.multiply.com/
(4) Sam @ http://samjap.blogspot.com/
(5) Nana @ http://kau-buatku-tersenyum.blogspot.com/
Kawan2 masa susah senang kt nihon...xkan lupa sampai biler2 k...

and x luperrr...
(6) Zan
(7) Zaza
(8) Zarith
(9) Lisa
(10) Kak Nora
orang2 yg sangat rapat ngan ayin skang...without u girls mmg idup x meriah!!

Friday, March 13, 2009

a WeeK FuLL oF STReSS...

Huh sepanjang hujung minggu lepas ngan this week sangat la meletihkan..Hari ni baru masuk office..dekat seminggu x masuk office langsung...last week nyer Thursday ngan Friday kena kije kt KL...utk interview students baru...Friday petang tu officer plak suruh Ayin jadik MC Japanese utk JAD graduation day next Thursday...nk buat camner kan...kena la buat...Than, Saturday night Din pulak gi Nihon for 2 weeks...bosannnnnnnyerrrr...Monday tu pun patutnyer cuti Maulidur Rasul pun kena gi kije...since just the night before dapat MC nyer script, gelabah la nk buat translation....(mati2 igt dapat script yg dh translate... :P)...jumpa malay nyer lecturer yg mengajar nihongo..dia pun tatau nk translate...tp dia arrangekan sensei jepun lain tlg...sepatutnya Tuesday tu keje kt KL kena plak gi JAD kt shah alam...letuh la berlari ke sana sini...nasib baik dpt jugak siapkan sebelum tgh hari...bukan senang nk translate ke bahasa jepun yg very formal...ye la graduation involve org besar2...kang salah sebut kang susah plak...ptg tu berlari gi check up kt DEMC pulak...Alhamdulillah check up ok...
The next day pulak ader pre-graduatin lunch kt concorde...sekali ngan raptai graduation sblm tu...Ayin bertambah pening sbb ader last minute tukar script la pulak...terpaksa la mengejar lecturer jepun lagi...Thursday pagi2 dh keluar rumah...kena sampai concorde sebelum kul 8...since subuh2 tu hujan takut jalan jem pulak...paling kesian kt emir la...sbb kena gi skolah awal...gomenne...Alhamdulillah berjalan lancar...walaupun tergagap2 sket2...giler nervous..sepanjang ceremony tu kena berdiri...actually dh mintak kerusi tp jauh giler dia letak..iskkk letih gilerr berdiri...


ni gambar ngan officemates..ramai sebenarnyer tp yg 4 ni base kt office shah alam..mmg sgt close la ngan diaorg nih...tp gambar Dr xde...dia dh gi meeting lain time tu...so, to Puan Ida and Puan Aisha...ni la gambar saye yg terbaru...ok x??..perut sebenarnye dh nampak tp telah dicover oleh blazer itu..hihihi

next Friday baru din balik...x sabar nk tunggu minggu depan...harap2nyer bleh la slow down sikit..:)

Tuesday, March 3, 2009

CeRiTa-CeRiTi WeeKeNDS...

Pagi2 hr Jumaat tu ayin terus je amik GSC punya ticket utk tgk citer Geng Pengembaraan Bermula..via Internet la tpnyer...Last week pun try jugak tp sumer sold out...laku sungguh la...Alhamdulillah dpt amik ticket utk hari Ahad...tgk kt Alamanda...mmg suka tgk kt sana..org x ramai sgt...kurang serabut...
So, hari sabtu tu join Din gi Karnival Sukan JAD-JAPEMA kt Cyberjaya...mula2 tu Din ckp ala main 2 game futsal..pas kalah kang kite balik la...almaklum la lawan futsal ngan kohai2 kan... :P ...Tp startnyer agak lambat...ader 2 court je satu utk lelaki and satu utk perempuan...emir siap dah abih main kt playground and pas tu gi swimming pool pun ayah dia blum start main bola lagi..iskkkk...so seperti yg di janjikan kononnyer...lepas 2 game nak balik la...then tgk2 ader org tu score gol pulakkk...so masuk la semi-final...x kan nk balik kann...so ayin lepak la ngan Mrs. Pion (shima yer nama dia..)di tepi gelanggang...mmg time tu dh lepas lunch hour la...tp sbb kepanasan xde mood la pulak nk makan...alih2 tgk masuk final la pulak...kohai2 yg pagi td sikit punya lincah bermain sumer cam dah pancit...so menjadi johan la geng2 sempai JMC 4 nih...emir pulak pantang tgk court tu kosong...nk main bola jugak walaupun main sorang2...nasib baik la abang2 ngan kakak2 student JAD ni sporting...tolong sorakkan dia..tgk muka pun hepi jer...dh tu ayah punya medal bagi kt dia...dia ckp dpt medal tu sbb score gol...aper2 la emir..asalkan kamu bahagia...gambar credit to Mr. Fairul aka Pion...dekat pukul 5 lah jugak baru abih mainnyer..iskkkk


So, hari ahad..emir sgt bersemangat nk pi tgk wayang...pagi2 lagi dh bangun..soh mandi pun laju jerrr...xpayah bergaduh...sampai2 tgk org dh beratur..walaupun kaunter pun belum bukak lagi...nasib baik ticket yg beli siap2..tinggal nk amik jerr..huhuhu...


sgt menarik la citernya...anime pun cantikk...cuma ayin personally rasa ular yg kt dlm gua tu x yah pun xper kot..kesian kt bebudak yg umo bwh 4 thn ni...agak menakutkan la...tp mmg best la aper2 pun...emir pun setia je kt kerusinya...saper2 yg blum gi tgk tu x rugi la kalu nk byr gi tgk citer tu..berbaloi la...dh promise ngan emir..nanti dvd citer tu kuar kang ayah dia nk belikan...hihihi...sengih sampai ke telinga la...

Thursday, February 26, 2009

TaGGeD LaGi... :P

Tagged by Puan Ida aka mama aiman...
bnyk sungguh la tag...biler mau abis nih?? :P

Rules:It’s harder than it looks!Copy to your own note, erase my answers, enter yours, and tag twenty people.Use the first letter of your name to answer each of the following questions.They have to be real…nothing made up!If the person before you had the same first initial, you must use different answers.You cannot use any word twice and you can’t use your name for the boy/girl name question.

1. What is your name : Ayin..

2. A four Letter Word : Argh..

3. A boy’s Name : Aiman..(Ida's son..)

4. A girl’s Name : Aina..(Aisha's daughter...)

5. An occupation : Architect

6. A colour : Aquamarine...

7. Something you’ll wear : Aqua Contact Lens..

9. A food : Ayam Golek..yummmmmm

10. Something found in the bathroom: Ant...ader semut dlm toilet rumahku..kuikuikui... ;)

11. A place : Ameyoko, Ueno アメ横、上野...bila la bleh pi sana lagik ek...

12. A reason for being late: Anak lambat bangun...(true story...hihihi..)

13. Something you’d shout : Alamak!!...

14. A movie title : Air Force One...

15. Something you drink : Apple Juice...

16. A band group & singer : Angela Aki...

17. An animal : Abalone..aka Awabi アワビ in Japanese...

18. A street name : Asakusa Douri 浅草通り..(Asakusa Street...in Tokyo...)

19. A type of car : Audi A6...

20. The title of a song : All By Myself...by Celine Dion...

*that's it..xde nk tag saper2..tp saper yg sudi utk take the challange silakan yer...GOOD DAY EVERYONE!!*

Monday, February 23, 2009

MaMa aiMaN'S TaG

Tag by Ida @ mama Aiman...

The challenge is :

- GO to your photos folder in your computer

-GO to the 6th Folder of your photos

-GO to the 6th photos in that folder

-Put the picture on your blog & description of it.

-Invite 6 friends to join the challenge

-Link them in your blog & let them know they have been challenged.

*Here goes...


Haha..mesti sumer org wonder ni gambar aper...actually ni gambar untuk buat report pasal leakage kt Mechanical Engineering workshop...hahaha...mmg selalu sgt bocor our lab kt sini..iskk..iskkk...letih dok buat report je...

since tatau nk tag saper kan...saper2 yg baca blog ni especially Aja ke Syudz ke...kalu rasa rajin nk buat tu siler2 lah ye...muahhhsssss...

Friday, February 20, 2009

FiRST BoRN NoTe...

Tagged by Aja...memandangkan ayin free dan kebosanan hari ni mari kite layankan je...

1. WAS YOUR FIRST PREGNANCY PLANNED? *Planned*

2. WHAT WAS YOUR 2ND CHOICE NAME OR YOUR OPPOSITE GENDER NAME? *Emir*

3. WHAT WERE YOUR REACTIONS? *Very Happy tp ader nervous sket*

4. HOW OLD WERE YOU? 24 years old

5. HOW DID YOU FIND OUT YOU WERE PREGNANT? *Pregnancy test*

6. WHO DID YOU TELL FIRST? *Din my darling hubby of course*

7. DID YOU WANT TO FIND OUT THE SEX? *Definitely*

8. DUE DATE? *January 10th, 2005*

9. DID YOU HAVE MORNING SICKNESS? *Yup..the first few months*

10. WHAT DID YOU CRAVE? *Haagen Dasz Vanilla Ice Cream*

11. WHO/WHAT IRRITATED YOU THE MOST? *Bau wap nasik*

12. WHAT WAS YOUR FIRST CHILD'S SEX? *Boy*

13. DID YOU WISH YOU HAD THE OPPOSITE SEX ? *Kinna.. ;)*

14. HOW MANY POUNDS DID YOU GAIN THROUGHOUT THE PREGNANCY? *9kgs*

15. DID YOU HAVE A BABY SHOWER? *Nope*

16. WAS IT A SURPRISE OR DID YOU KNOW? *x berkaitan*

17. DID YOU HAVE ANY COMPLICATIONS DURING YOUR PREGNANCY? *Alhamdulillah None*

18. WHERE DID YOU GIVE BIRTH? *Masuda Ladies Clinic, Ebina, Kanagawa Japan*

19. HOW MANY HOURS WERE YOU IN LABOR? *Less than 3 hours in the labour room..Alhamdulillah*

20. WHO DROVE YOU TO THE HOSPITAL? *Saper lagi...Din la*

21. WHO WATCHED YOU GIVE BIRTH? *Dr. Masuda, 2 Mid-Wifes and Din of course*

22. WAS IT NATURAL OR C-SECTION? *Natural*

23. DID YOU TAKE MEDICINE TO EASE THE PAIN? *Just some gas..tatau la gas aper...:P*

24. HOW MUCH DID YOUR CHILD WEIGH? *3024g*

25. WHEN WAS YOUR CHILD ACTUALLY BORN ? *19:50, January 2nd, 2005*

26. WHAT DID YOU NAME HIM/HER? *Emir Hareez Bin Naquiyudin*

27. HOW OLD IS YOUR FIRST BORN TODAY? *4 Years ++*

28. WOULD YOU DO IT AGAIN? *I'm having another baby due in July 2009, InsyaAllah*

Wednesday, February 11, 2009

花の名 (Hana no na) - Bump of Chicken

The first time I heard this song kt Acong's FP...berkenan sgt lagu nih and terus carik kat Internet...Nanti biler2 Ayin free I'll try to do the translation...sgt2 sweet lagunya...Ayin maleh nk upload kt sini...tp bleh dengar kt youtube...nk post liriknyer ajer dulu...

簡単な事なのに どうして言えないんだろう
言えない事なのに どうして伝わるんだろう

一緒に見た空を忘れても 一緒にいた事は忘れない

あなたが花なら 沢山のそれらと
変わりないのかも知れない
そこからひとつを 選んだ
僕だけに 歌える唄がある
あなただけに 聴こえる唄がある

僕がここに在る事は あなたの在った証拠で
僕がここに置く唄は あなたと置いた証拠で

生きる力を借りたから 生きている内に返さなきゃ

涙や笑顔を 忘れた時だけ
思い出して下さい
同じ苦しみに 迷った
あなただけに 歌える唄がある
僕だけに 聴こえる唄がある

皆 会いたい人がいる 皆 待っている人がいる
会いたい人がいるのなら それを待っている人がいる
いつでも

あなたが花なら 沢山のそれらと
変わりないのかも知れない
そこからひとつを 選んだ
僕だけに あなただけに

いつか 涙や笑顔を 忘れた時だけ
思い出して下さい
迷わずひとつを 選んだ
あなただけに 歌える唄がある
僕だけに 聴こえる唄がある
僕だけを 待っている人がいる
あなただけに 会いたい人がいる


作詩:藤原基央 作曲:藤原基央

Wednesday, February 4, 2009

oNe BaD DaY aND oNe SWeeT DaY...

huh last monday was a such a bad day...dh la kena gi kije...emir ngan ayah emir dok bergolek2 lagi kt atas katil...time kuar rumah pun x bangun lagi...huh :P sampai2 opis plak tercium bau sangat busuk...rupanya ader tikus mati masa weekends tuh...huh sangat menyengat idung...hilang selera nak breakfast...lunch pun hari first time makan kt luar ngan sumer (except hari jumaat la mmg makan kt luar..long lunch hihi...) pas tu balik awal sket sbb nk pi post laju kt PJ...dh la tatau tempat kt mana...celah2 kilang kt PJ tuh...hishhh la..nasib baik din yg drive...kalu ayin konfem dah give up dah...hihi...then temankan din gi makan maggi goreng kt kedai mamak...balik2 umah hujan la pulak selebat2nyer...terbantut la plan nk pekena burger best malam tuh...around pukul 10 mlm tu hujan pun dah slow2 berenti...start pulak berdendam dentum bunyi mercun...bukan sebarang mercun k...yg besar tu..."uchiage hanabi"...fine la..emir pun baru nk tido time tu...diaorang tu main mercun sampai tengah malam pun x berenti lagi...last2 sebab letih tertidur jugak la dekat pukul 1 kot...tup2..pukul 3:20 pg ader lagi bunyi mercun tu...sangat kuat ok..mmg bergegar...mmg angin satu badan...esok dh la kije..nk kena bangun pagi...call polis dia ckp cina2 tu main mercun utk smyg...MAIN MERCUN
PUKUL 3 pagi????..gilo ke aper...polis ckp dia dh dapat lebih 10 aduan kes tu...pas tu ramai gak la geng2 condo yg hilang sabar dh turun bawah...mmg mcm nk gaduh la...then baru nampak polis ronda...geng2 guard cuma bleh tengok je...nk tegur takut kot...ye la kan...the next day gi kije ngan mood yg sangat x best...ngantuk + pening kepala...gile kesian kalu ader anak kecik yg terjaga gara2 bunyi2an tuh.... :(

hari selasa pulak...gi opis citer kt kak nora..dia pun ckp ader org main mercun mlm td..sampai kul 12...iskkkkk...lepas siapkan report sket ayin gi check up kt DEMC..sbb sampai lambat kena tunggu lebih 2 jam baru bleh jumpa DR..tu dh ader appoinment tuh..Alhamdulillah sumernyer ok...kali ni bleh tgk baby tu menggeliat...sgt active ok...ader je mcm2 gaya dia nk tunjuk...


agak2 baby aper ye...cam boy je...tp xpe masih awal utk decide aper2...ayin ngan din mmg x kisah...baru ader emir sorang kan...emir mmg nk baby boy...sbb sumer kawan2 dia ader baby boy...iskkkk...kalu boy mmg x yah beli mainan la..share ngan emir je...haha..baju pun x yah beli baru...huhu save budget tuh...bleh la buat beli barang umah baru pulak... :D balik tu tunjuk gambar baby kt emir ngan din...kt DEMC ni sumer check up dia record dlm cd...so din mmg x join gi hospital utk check up...time emir pun x pegi jugak...:P tp emir punya save dlm video...hihi...balik bleh tunjuk je kan...hmm...skang ayin tgh fikir2 nk buat budget...nk tambah anak mean pas ni expense akan bertambah la for sure kan...
balik kije terus buat kije umah..masak sumer...lepas makan din pun cakap nk tido awal..meng'qada tido smlm...mmg tido x sedar aper...haha...yokatta...!

Friday, January 16, 2009

SYuDZ' TaG

Hmmm..kena tag la lupak...walaupun actually sgt malasssss nk buat...tp psl syudz ku turutkan je lah ek...

1. Do you think you are hot?
---definitely a NO...

2. Upload your favorite picture of you



3. Why do you like that picture?
---gambar ni amik kt cameron highland...first holiday lepas balik mesia for good...since x panasss xde la muka berminyak2 sumer..mata pun x pejam..haha...beside gambar ni kan ngan darling emir..hihihi of course la suka...

4. When was the last time you ate pizza?
---dah lama giler x makan pizza...since pregnant no 2 ni I'm not carving for pizza at all...

5. The last song you listened to is...
---if i were a boy by beyonce...

6. What are you doing right now besides this?
---listening to music from my pc...

7. What name would you prefer besides this?
---none---my name suit me well...i think...

Tag 5 people.
1) Ida
2) Aisha
3) Sam
4) Ros
5) Din
---yoroshikune!!

8. Who is no. 1?
---one of my close fren kt nihon...miss ur cook la ida...haha..sate yg gemukss tu especially...

9. No. 3 is having a relationship with?
Her hubby Wan...currently busy with her newborn baby...safiya

10. Say something about no.5
---My darling hubby...just love him...

11. How about no. 4?
---a fren i met in nihon also...pun suka masakkk...moi suka makan...kire ok la kann... :D

12. Who is no. 2?
---another close fren in nihon...yg slalu busy ngan darling girl dia aina...bila la dpt jumpa aina secara live nih??...

Friday, January 9, 2009

eMiR HaReeZ 4TH BiRTHDaY...



this is a back dated entry...Emir Hareez dah 4 tahun last January 2nd...actually calebrate lambat sikit sbb tunggu tokwan and opah emir dtg KL...since umah skang ni xde oven..xde la mama emir nk membuatkan cake ke aper...party pun x buat...next year la pulak..mama x larat la...
hmm emir dh 4 tahun bleh buat aper...
tukar tv sendiri...bleh main sendiri game psp..DS ayah dia...sumer game dia bantai main...
emir sgt ramah dan suke bercakap...selagi x tido ader aje benda dia nk citer..ke nak komen...dh bleh ckp dengan ayat penuh...dah bleh membaca sikit2...tp emir is more to numbers...dah tau no puluh2 pun...bleh tulis tp kenkadang tu terbalik2 jugak la :D...
masih kuat merajuk...suka makan telur ngan kicap...and x pernah tinggal mainan kete kecik2 dia..gi sekolah pun bawak..walaupun selalu kena marah sbb kenkawan dia suka amik mainan dia..mandi pun bawak...time tido plak dia letak bawah bantal dia...heheheh
InsyaAllah july ni Emir akan jadi abang...risau jugak sbb selama ni dia kan sorang2...selalu dpt perhatian tok2 ngan uncle auntie dia jugak...pas ni kalu mama busy mesti dia akan merajuk je...isk la manja sungguh...
aper2 pun...hope emir akan jadi anak yg baik and berjaya dunia akhirat k...luv u always!!

kt bawah ni bday cake emir..."oreo cheese cake"...yummy!!

HoMe SWeeT HoMe...

"Our Home Sweet Home"

x sabar nk pindah rumah baru...balik dari year end & new year holiday ari tu gi round2 rumah kt setia alam...nk tengok progress...rumah dh siap...CF dah clear...sekarang tinggal nk tunggu bank buat last payment then bleh amik kunci...insyaAllah x lama lagi la tuh..harap2nyerrr...

Actually since balik mesia for good ari tu we all dh start survey umah..mmg kalu bleh nak rumah yg ader tanah la...tp xde yg betul2 berkenan di hati...lama jugak la carik...then one day din ajak ayin gi setia alam...din selalu lalu tempat ni sbb ader kije kt Kapar...tengok umah ni mmg berkenan...dapat last unit...mahal la sket sebab corner yg paling besar...tp lepas fikir2 balik..a bit off budget..xpe la kot sbb mmg berkenan kt umah ni sengsangat...so pas kena kije bersungguh2 nk bayar loan la...heheh...rasanya akan amik masa gilerr nk buat umah ni...ye la grill, curtain..funiture..cabinets..bla..bla..yg of course akan membuatkan kami x leh berpoye2 dh pas ni..hihihi..enjoy dok umah la pulak..

Gambar kt bawah ni for sure la umah bakal jiran2 ku...suka shot ni...pas ni bila dh masuk umah sure ader yg nk renovate la...tukar pagar..tukar cat...hihihi...masa ni je yg dapat dilihat keseragamannyerrr... :D

Thursday, January 8, 2009

FiRST eNTRY....

dh lama rasa nk bertukar ke blog yg lain selain dr FP...why??...
entahla..rasa cam it's time...i'll be back with more update...