Wednesday, March 3, 2010

Future Plan??

Assalammualaikum...

Sambil2 menunggu geng2 repair air-cond kt office ni rasa cam nak menaip jap...lg pun sumer org kt opis ni xde gi asrama buat check...kalu ayin ikut kang xde org tlg bukak pintu lab pulak...hihi...terpaksa la layan boring kt opis...

A few days back ayin ader sembang ngan Zan...pasal baby...baby sitter...ayin mmg memerlukan future plan especially untuk Nasuha...sekarang ni Nasuha dijaga oleh opah dan nenek yang dtg dr ipoh and dungun secara bergilir utk jaga Nasuha...Emir juga tp lepas tgh hari la...tlg tengok2 kan dia buat homework ke x...jangan main2 la nih..budak 5 tahun pun ader bnyk homework tau...stress je emir sbb mama x bagi main game ke tgk tv selagi homework x siap...tp bnyk kali gak dia berjaya mengelat...(hmmm mama dia x cukup peka kanaaaa...iskkk)..

Sorry termelalut plak...OK back to the story...ayin terbaca dlm blog Sam psl anak dia dijaga oleh 保育ママ(hoikumama) atau direct translation nya "day care mama"...rasanya kt mesia ni ala2 babysitter la kot...tp rasanya hoikumama ni x jaga ramai...biasanya anak2 dia dengan sorang or dua budak je yg dijaga cam anak2 dia jugak...rasanya susah nk carik hoikumama kt mesia nih especially kt KL nih...Zan ckp soh ayin start jd hoikumama...tp utk skang ni mmg xleh la... :(

Lepas baca news psl budak yg mati kena dera tu ayin lagi fikir...kesian bnyk anak2 kt mesia nih...mak ayah kena kerja...xde duit camne nk idop...ader duit lebih leh bagi anak2 good environment...good education...bila mak ayah keje anak2 yg lucky nih tok2 bela...tp yg selebihnya sama ada di hantar ke nursery atau maid la yg jaga...tp yg dihantar ke nursery pun bnyk grednyer...lagi elok dan selesa lg mahal...and ayin pernah experiance wlaupun hantar ke nursery anak2 masih dijaga oleh maid dr luar ye...one of my fren pernah ckp dia x suka anak dia terperap ngan maid...psl diaorng ni x berapa pandai...so anak2 bercakap pun ikut syle diaong..lagi la nk belajar manners sumer...macam ayin lepas kije kul 5 terus balik rumah (jarang sekali nk buat over time yer...dinner2 pun sy x suka pegi..) ni pun rasa masa bersama anak2 sgt2 limited...sempat sgt ke nk mengajar itu ini...sedih bila baca kt news psl anak2 zaman sekarang...sangat takut pun ada...lagi 2 tahun emir pun dh nk sekolah...lagi besar pengaruh luarannya...takut sangat corak yg kita harapkan x menjadi...

Bertuahnyer la anak2 yg lahir dan dibesarkan kt jepun...Negara yg sangat2 menjaga hak kanak2...duit sakit pening pun support...belum masuk pocket money utk beli keperluan anak2 tu lg...support utk ibu2 bekerja ngan belajar...punya berharganya la satu nyawa...x macam kt sini...anak2 x berdosa di buang merata2...sedih sgt..

Ayin nyer plan...in two years ayin nk berenti keje...at least by that time bond utk study loan dh clear and Din pun dh stable sket..ayin pun sempat kumpul duit sket nk start work from home...xtau la maybe bleh tambah pocket money ngan jd hoiku mama plak kot.. :) paling2 kurang pun jd part time translater je la kot...sebelum ni ayin punya plan mmg nk aply jd lecturer...sambung Phd...tp ayin dh xde ati dh..just back to zaman dulu2 punya cita2..."educated mother" yg jaga anak2nya sendiri..ye lah ayin rasa x mampu kot nk semua benda dlm dunia nih..aper yg jd kt Nasuha ayin sgt2 regret..xtau nk ckp macam mana..asyik rasa diri ini bersalah sgt2...and rasa bersalah ni x akan padam sampai bila2...so in 2 years maybe drive emir to school...nasuha to kindi je lah... :P

Love u kiddos!!
anak2 mama