Tuesday, October 12, 2010

Luahan Hati

Salammm...

Ayin tersentap sangat baca newspaper semalam...tgk gambar2 dalam tu...accident kt lebuhraya utara selatan...ramai yang meninggal dunia...lagi ramai yang cedera...tu belum tambah tengok gambar2 ngeri kt fb...nauzubillah....kecut perut nih...bas terbalik...dlm bas tu konfemnya driver bas je yg pakai seatbelt..penumpang yang lain semua dh tercampak ke mana kan...

Sebenanrnya ayin teringat masa tahun 2000 ayin pernah balik bercuti di malaysia..masa tu raya kalau x silap...ikut causin ayin balik kl...temankan dia bawak balik kereta yg baru dia beli masa tu...lepas stay kt rumah dia for a couple of days ayin balik ke penang (masa tu parents ayin tinggal di penang)..ingat lagi masa tu naik bas k******* sorang2...dalam cuaca hujan bas mmg dipandu laju...sampai area bukit beruntung tiba2 bas tu terhoyong hayang...dengar bunyi break yg sangat kuat...bas tu terbalik ke sight yg ayin duduk dengan bahagian depan dh masuk ke longkang...atas ayin dh ader penumpang yg dok the other sight...ayin terbaring kt atas cermin bas...nasib baik cermin tu x pecah...kalau x sure luka2...sempat bersyukur sebab masih di pinjamkan nyawa...

but thats not the main story...sambil bersyukur tu mmg air mata mmg mengalir...ada ke patut kena marah ngan driver bas tu...igt lagi dia cakap aper... "apsl lu mau nangis2 saya lagi teruk kena lepas ini maaa"....ayin diam je masa tu...pas tu mamat yg jatuh atas ayin tu bleh plak cakap "nasib baik sy x buat aper2 kt awk...."....mmg menyumpah seranah 2-2 org tu...nasib pulak bas tu x penuh and ayin sorang je pompuan..lepas tu driver bas tu soh kiteorg tompang bas cina mana tah sampai ke ipoh sampai kt ipoh baru tukar bas lain..penumpang yg cedera setakat di bagi bandage...xde pun nk offer antar pi hospital..driver bas tu soh teruskan perjalanan jugak...bas yg patut sampai petang di penang kul 10 mlm baru sampai...sampai rumah baru perasan sebelah badan ayin lebam...sepanjang perjalanan tu x rasa sakit...sbb sakit ati lebih...seminggu sakit x hilang...

moral of the story...accident kt mesia ni xde penyudahnyer..yg tengok pun sekadar beristigfar..x amik iktibar pun...ye ke undang2 kt mesia ni x bagus...ayin x rasa cam tu...undang2 kt mana pun sama...cuma ikut kite nk ikut ke x...ni bila ader penguatkuasaan baru nk ikut peraturan...kalu x mmg hentam ikut suka hati je... ayin pun baru je bawak kete kt kl ni lebih kurang 2 tahun...x kire la bas ke kete ke motor ke yg tukar lane, belok x bg signal...yg makan jalan org...sumer tu penyebab kemalangan..motor pun bawak cam ader kuasa kebal jer..kerajaan buat la undang2 yg tiptop pun kalau rakyat xber kesedaran nk ikut xde maknanya...padahal undang2 tu di buat untuk menjaga hak2 rakyat tu sendiri...kalu nak buat undang2 sendiri pi la dok kt plenet lain mana2...kalu dah share bumi Allah ni dengan org lain buat2 la bertimbang rasa sikit...banyakkan la rasa tanggung jawab...

just my 20cent of thoughts...and peringatan utk diri sendiri jugak...