Monday, September 14, 2009

RON 95...RON 97...

Lagi beberapa hari jer dah nak menyambut Syawal...sure ramai yg nak balik kampung...start bulan september tahun ni ader minyak RON 95...makanya sumer pam stesen2 minyak pun bertukar ker RON 95 nih...ye la harganya pun lebih murah dr RON 97...tapi ramai yg cakap minyak RON 95 ni kurang power...bukan utk jenis2 kete beso je...termasuk la kete2 enjin kecik jugak...terasa perbezaannyer...2 minggu lepas kami balik ke T'ganu...terasa susahnyer la nk mencari stesen minyak yg ader RON 97 utk ALtezza...kami malas nak amik risk utk tukar pakai minyak RON 95...sekarang ni gi keje pun ayin yg bawak kete Altezza sbb jarak dr rumah lebih dekat...tpnyer area sekitar shah alam ni pun susah nk isi minyak...paling susah stesen petronas mmg payah nk jumpa RON 97 nih...caltex ader...tp x bnyk...shell minyaknyer lebih mahal...hmmm...mmg la mungkin sikit kete2 yg akan pakai minyak RON 97 nih kot...tp masih ada yg pakai...terkilan sbb pam2 tu sumer di ganti...kalu yer pon kt every stesen minyak ni at least 1 pam bleh isi RON 97 ni pun jadi la...kang kalu abih minyak tgh jalan saper plak nk tlg...iskkk...xkan nk isi minyak penuh2 kot...x bagus nanti memberatkan kete...end up akan pakai lebih bnyk minyak...hmmm ke soro2 kena tuko kete yg pakai minyak RON 95???...xbest la cam nih...iskkk...

Anyway, kami mengambil kesempatan ini utk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri...Maaf Zahir dan Batin...

Wednesday, September 9, 2009

TaWaR HaTi???

Assalammualaikum...

Seperti yg tertulis di atas ayin skang ni sgt2 la tawar ati...tawar ati ngan kehidupan kt mesia nih..terasa sungguh x best..kenapa??..ceritanya begini...

on my 30th birthday hari tu my dearest hubby belikan phone baru...the latest iphone...so baru pakai 3 minggu ok...so mmg sgt sayang...last weekends balik ke t'ganu...balik sana hari jumaat dan balik kl balik hari ahad...hepi sbb pagi sebelum balik tu dpt beli ikan segar yg baru naik dr laut...so lepas kemas2 tu dlm pukul 2 bertolak balik ke KL...perjalanan direct x berenti sekali pun...hari tu was 6 September 2009...Din ngan Ayin nyer 6th wedding Anniversary...so since mmg nk singgah kl utk gi amik kete yg ditinggalkan kt opis din..so ayin suggest nk gi bukak pose kt pavi jer since dekat ngan opis din...reach there around 7:15 pm..dah sah2 sumer tempat makan pun penuh...so since Nasuha pun nk kena tukar pampers nyer..ayin pun pergi la berdua ke baby room...din ngan emir gi subway sbb plan nk tapau subway jer...lepas tukar pampers nasuha tu time nk keluar dr baby room tu terdengar bunyi curtain nursing room tu berbunyi..tp ayin ignore je sbb ingtkan perasaan jer..psl bilik tu cam xde org...kot la ader h**** ker kan...lepas kuar tu try carik din kt subway tp x nampak...tp mmg subway pun penuh org jugak...din ckp dia nk gi isap rokok dulu...so ayin tunggu la kt tempat xde org...ngan nasuha...pas tu din ckp nk gi toilet...so ayin bwk emir ngan nasuha gi beli roti sbb lapo..masa nk bayar tu ayin tgk handbag ayin dh terbukak...menggeletar tgk...2 biji phone yg ada kt pocket depan tu dh xde...pas tu ayin check wallet kunci rumah..kunci kete sumer ader...ayin pun try gi kete nk try carik dlm kete...tp ayin sure sebelum turun dr kete ayin masukkan phone tu dlm bag sbb masa tu call mama ckp dh sampai kl...in less than 15 min ayin pelik camner handbag yg ader dibadan bleh kena seluk...but ayin percaya kalau dia try amik wallet ayin mmg akan perasan...mmg rasa nk meraung masa tuh...nk makan pun xselera apatah lagi nk calebrate anniversary...pas tu terus gi balai polis dang wangi buat report dan gi amik kete kt opis din dan terus balik rumah...now ayin dah xde phone..2-2 phone dah xde...sumer no tepon pun xde...sakit hati sgt2...
so biler fikir balik kan...masa tukar pampers nasuha tu je ayin tolak handbag ke belakang...and mungkin menumpukan sgt kt nasuha sampai terlupa sekeliling...din pun ckp masa tunggu kt subway tu dia ada call tp ayin x angkat...so, betul la bunyi curtain tu bukan perasaan..mmg ader hantu pun...dlm nursery yg biasanya mak2 menyusu baby tu telah disalah gunakan...jd trap plak...polis ckp kalu bb room tu ader cctv dia akan check...tp ye la polis pun bnyk kes besar2 lain nk settle kan...pernah ke kes2 kecik ni diaorg layan sgt...psl masa nk buat report tu polis tanya nk buat report jugak ke kalu kad pengenalan x hilang... :( ...call phone compeni soh matikan sim card...ayin tny..diaorg bleh trace no tu ader kt ne ke x...and tau aper makcik tu jwb "i'm sorry there's nothing that we can do to help u..."..x guna kalu ader system canggih2 tp x pakai...as if kalu sesat kt hutan pun x leh trace...mmg mati kering la...padahal actually bleh trace..just nk ngan xnk buat jerr... ;(
ok..this is my second time kena benda macam ni...hari tu kt carpark...kali ni kt pavi...silap sbb igt org2 yg gi pavi ni ader atitude sket...mmg silap besar la...igt tempat yg ramai tourist dtg ni safe sket...nak bwk masuk camera pun kena pandang semacam ngan guard...hmm...kt mesia macam2 sungguh la...ragut mmg mcm dh sgt2 biasa...org pecah rumah sampai bunuh2 pun bukan sikit...kes budak2 kena culik yg sampai skang x jumpa pun banyak...xtau la macam mana...apa lagi yg nk jadik...

Seingat ayin we never actually had a decent celebration utk wedding anniversary masa kt mesia...the 1st masa tu ader kt mesia...tp kena gi amik member jepun din yg nk dtg round t'ganu and the same day arwah pakcik din meninggal...last year pun x celebrate mana...and this year lagi lah...sedihhhh...psl phone tu tatau la camne...xde rezeki lah nampaknyer...sampai hari ni dok rasa ralat yg teramat2...hari2 berdoa agar dikembalikan semula...(walaupun sedar probabilitynyer hampir 0%...)..

"hujan batu di negeri sendiri...."

p/s: kepada kenkawan yg nk call ayin bleh call guna no din yerr...

Thursday, September 3, 2009

2 MoNTHS uPDaTe...

Smlm pegi check up untuk Nasuha..plus cucuk la..Alhamdulillah semuanyer ok..berat dah 4.6kg..tinggi 58cm..Start 1 september dh start hantar Nasuha ke nursery...start separuh hari dulu...takut baby terkejut..ye la dia pun nak kena 'berkenalan' dgn baby sitter dulu...
Alhamdulillah sekarang Nasuha dah fully bf...walaupun the first month tu mix jugak...ye lah dh kena admit kt hospital sebab demam kuning...sumer...tp alhamdulillah berkat kerajinan Nasuha ngan mama berjaya jugak utk bf secara exclusive..hihi..emir dulu mix je..tp bf sampai umur 1 tahun...emir dulu agak xbraper berjaya nk exclusive sbb masa kt hospital tu nurse2 sumer dh give up...kite pun first time masa tu...sorang2 plak (mak blum sampai dr mesia lg)...mana la nak tau...hubby pun 2 hari yg last tu x dtg sbb kije...hospital tu plak bleh gi visit smpi kul 6 jer...mana nak sempat rush pun..sedih giler..tp din ckp x bleh exclusive pun xper la mix pun..So, utk Nasuha mmg berazam la nk exclusive..tp sbb kije kali ni kena practise pakai pump...awal2 tu hasilnyer amat la mengecewakan...bengkak tp x keluar...sedih...tp x give up...keluar ke x keluar ke pump jer...and sekarang ni dah mendapat hasilnyer...ayin dh berjaya buat stock susu dlm 60oz...Nasuha pun bagi kerjasama...I guess biler kite nk dh niat mesti baby pun memahami...mula2 dia refuse gak nk minum dr bottle...tp slow2 dgn ayah or tok2 dia minum...dgn mama jer susah sikit...last night dia minum dr bottle ngan mama tp dgn muka yg sgt x puas hati... gomennnn ;)
next week dah start kije...pas 2 minggu cuti lagi yey..raya pulak..sedih biler fikir baby 2 months dh hantar gi nursery...tp nk buat camner...mama kena kije...