Tuesday, July 20, 2010

Saya, Anak-anak, BF dan Kerja...

Assalammualaikum...

Sebenarnya dah lama sangat nak tulis pasal ni...xde niat aper2 just share my feelings...lately sgt terfikir nk je meletakkan jawatan..senang cerita maleh nk kije...kenapa??..sebab anak2 la..saper lagi kan...ayin baru je membaca coret2 Aisha di blognyer...nk bg komen tp x bleh la pulak...entah kenapa...ayin igtkan saya sorang je berperasaan begitu..rupanya ader geng...ayin pun sangat terasa kalau ader yang nk jagakan anak2...especially amik dok ngan diaorg...even if org2 itu org rapat dengan ayin sekali pun...x sanggup rasanya x tengok muka anak2 walaupun sehari...kalau x masa ayin gi Jepun hr tu xkan la sy bwk nasuha sekali...other reason mmg dia still BF...kalu ikut ati mmg nk angkut emir sekali...dpt bwk nasuha tu pun dh nasib baik dah...alhamdulillah nasuha masih lagi fully BF sampai hari ini...bukan la x mo bagi dia campo ke aper...since masih ader susu yg cukup utk dia...cumanyer ayin kena jaga la masa pumping especially masa kije utk make sure production cukup...mgg bercita2 nk susukan nasuha sampai 2 tahun...insyaAllah...nasib baik la nasuha pun suka makan...Alhamdulillah check up kali ni pass...ubat pun dh slow2 bleh bagi berenti...lega sangat dengan development nasuha...weekend tadi nasuha pun dah mula melangkah...masih takut2 lagi... ;)
ayin terfikir nk berenti kije and menumpukan sepenuh perhatian kepada anak2...mmg kalu pas ni ader rezeki...bb ayin xmo dah bagi org bela...sekurang2nyer setahun...how i wish kt mesia ni ader "ikuji kyuka"...cuti utk membesarkan anak...cuti bergaji ok...cam ayin ni nak amik cuti xbergaji jaga anak pun susah... ;(...boss pun akan cakap baik awak berenti keje jaga anak kt umah je la...sekarang ni ayin tgh mempersiapkan ke arah itu...mean nk berenti...buat planning...supaya xde la terkejuttt kang...ye la 1 income akan hilang...kena pk camne nk recover...
bulan pose kang opah dh x jaga nasuha...opah nasuha nk balik kg..kesian kt tokwan nk pose...mmg la xmo susahkan opah ngan tokwan lama2...so mula lah misi ayin mencari bb sitter...teramat lah susahnyer...yg org ckp ok ayin rasa x ok..yg ok dok jauh la pulak...macam2 la cerita...nk amik maid??..ohoho tidak la...ayin ngan din mmg susah nk percaya kt org...setelah mencari ayin pun terjumpa la satu nursery yg baru bukak...nampak orgnyer pun cam ok...harapnyer ok la...budak pun xde ramai lagi...tp ader rasa was-was la...setelah ader "pengalaman" dgn nursery sebelum nih..pas ni ayin akan monitor lebih la...din ader suggest utk antar anak2 balik kampung...tp ayin x sanggup...sangat2 x sanggup....bb sitter plak...ader pro and con la..mmg dia dh biasa jaga anak..x ramai yg dia jaga...tp sbb di rumah mesti bnyk perabot..kerja2 rumah yg dia nk buat sama...last2 anak kite terbiar jugak...pas tu psl BF...ramai bb sitter akan ckp ank awk kan dah setahun kenapa nk kena bagi susu badan...leceh la...ye la nk handle ebm x sama ngan susu tepung tuh..anak sy x minum susu badan ok je..nasuha x isap puting ataupun tido dlm buai..kang bb sitter bg tido dlm buai sbb nk senang kije....hai la susah...
ayin ader call KKM psl taska...berdaftar dengan x nih...sebenarnya xde merit pun yg berdaftar tu...cumanya yg berdaftar tu konfem pengetua taska tu ader amik kursus dengan KKM...yg x berdaftar tu x semestinya x amik kursus dgn KKM...tp mean mugkin ader yg xde sijil langsung la...pegawai KKM ckp KKM masih bleh amik tindakan walaupun taska tu x berdaftar...call talian Nur je...bb sitter mmg susah la diorg nk pantau sbb persendirian...cam taska kena ader lesen dr PBT...
Dalam hidup maybe ada masa2 kite perlu membuat pilihan...kalau disuruh pilih between kerja dan anak2 mmg ayin akan pilih anak2...ayin pun sedar kadang2 kerja terganggu sebab masalah2 di rumah...tp kenalah bertolak ansur...kerja boleh cari...anak2 x ada ganti...harap2 Allah akan memberi petunjuk jalan yg terbaik..dan keselamatan anak2 terpelihara...InsyaAllah..