Wednesday, February 9, 2011

Banana Chocolate Chip Muffin

Assalammualaikum...

Dah lama x menulis...xde mood sebenarnyer...kalu tulih pun nnt jadi tempat luahan perasaan je...banyak yang negative plak tu...tp alhamdulillah sumer OK
Sebelum cuti CNY tu parents ayin balik kampung...mak long bagi pisang berangan...bnyk plak tu...sumer yg dah masak ranum...since xde peminat cekodok pisang di rumah ni ayin pun try la buat kek pisang...muffin pisang...2-3 kali try jugak since CNY tu cuti seminggu tu x pegi mana2 sgt..dating ngan Din round2 KL..gi check gigi kt my BFF..pas tu baru balik kampung..tu pun sekejap je sbb causin bertunang..balik KL pun hr sabtu pagi sebab x mo sangkut kat jem....so hasil2 eksperimen pisang tu last2 yang paling best resepi kek pisang gebu fr Jintan Manis Puan Ros tu...tp ayin top up sikit la... ;)

P/S: khas buat puan Irni, puan Rahah...jom start baking utk anak2.. :)

Banana Chocolate Chip Muffin

Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum*
1 sudu teh baking powder*
1 sudu teh baking soda*
1/2 sudu teh garam* *ayak
2 biji telur
1 cawan gula
1/2 cawan minyak masak
3 biji pisang berangan (lenyek)
1/2 sudu teh vanilla essence
1/2 cawan chocolate chip

Cara-cara
*Panaskan oven 170deg c
*Pukul telur dengan gula sampai kembang
*Masukkan vanilla essence dan pisang lenyek. Kacau rata.
*Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Kacau rata.
*Masukkan minyak masak dan kacau rata
*Masukkan chocolate chip dan kacau
*Masukkan dalam cup muffin dan bakar selama 25minit

2 comments:

aisha said...

salam kak yin..

wahh dah ade resipi2..best best2.
dah sampai nihon ni, terasa sunyi je kt jpn ni wpun busy la ngan ngan 2Ai ni. sory tak smpt nk call kyin before balik hr tu. skrg terasa nk cepat2 je balik msia for good..huhuhu..ok take care sis..

maYa said...

hi kak yin..best la pasni buh n3 masak2 byk2..hehehe..jom follw maya..