Tuesday, October 12, 2010

Luahan Hati

Salammm...

Ayin tersentap sangat baca newspaper semalam...tgk gambar2 dalam tu...accident kt lebuhraya utara selatan...ramai yang meninggal dunia...lagi ramai yang cedera...tu belum tambah tengok gambar2 ngeri kt fb...nauzubillah....kecut perut nih...bas terbalik...dlm bas tu konfemnya driver bas je yg pakai seatbelt..penumpang yang lain semua dh tercampak ke mana kan...

Sebenanrnya ayin teringat masa tahun 2000 ayin pernah balik bercuti di malaysia..masa tu raya kalau x silap...ikut causin ayin balik kl...temankan dia bawak balik kereta yg baru dia beli masa tu...lepas stay kt rumah dia for a couple of days ayin balik ke penang (masa tu parents ayin tinggal di penang)..ingat lagi masa tu naik bas k******* sorang2...dalam cuaca hujan bas mmg dipandu laju...sampai area bukit beruntung tiba2 bas tu terhoyong hayang...dengar bunyi break yg sangat kuat...bas tu terbalik ke sight yg ayin duduk dengan bahagian depan dh masuk ke longkang...atas ayin dh ader penumpang yg dok the other sight...ayin terbaring kt atas cermin bas...nasib baik cermin tu x pecah...kalau x sure luka2...sempat bersyukur sebab masih di pinjamkan nyawa...

but thats not the main story...sambil bersyukur tu mmg air mata mmg mengalir...ada ke patut kena marah ngan driver bas tu...igt lagi dia cakap aper... "apsl lu mau nangis2 saya lagi teruk kena lepas ini maaa"....ayin diam je masa tu...pas tu mamat yg jatuh atas ayin tu bleh plak cakap "nasib baik sy x buat aper2 kt awk...."....mmg menyumpah seranah 2-2 org tu...nasib pulak bas tu x penuh and ayin sorang je pompuan..lepas tu driver bas tu soh kiteorg tompang bas cina mana tah sampai ke ipoh sampai kt ipoh baru tukar bas lain..penumpang yg cedera setakat di bagi bandage...xde pun nk offer antar pi hospital..driver bas tu soh teruskan perjalanan jugak...bas yg patut sampai petang di penang kul 10 mlm baru sampai...sampai rumah baru perasan sebelah badan ayin lebam...sepanjang perjalanan tu x rasa sakit...sbb sakit ati lebih...seminggu sakit x hilang...

moral of the story...accident kt mesia ni xde penyudahnyer..yg tengok pun sekadar beristigfar..x amik iktibar pun...ye ke undang2 kt mesia ni x bagus...ayin x rasa cam tu...undang2 kt mana pun sama...cuma ikut kite nk ikut ke x...ni bila ader penguatkuasaan baru nk ikut peraturan...kalu x mmg hentam ikut suka hati je... ayin pun baru je bawak kete kt kl ni lebih kurang 2 tahun...x kire la bas ke kete ke motor ke yg tukar lane, belok x bg signal...yg makan jalan org...sumer tu penyebab kemalangan..motor pun bawak cam ader kuasa kebal jer..kerajaan buat la undang2 yg tiptop pun kalau rakyat xber kesedaran nk ikut xde maknanya...padahal undang2 tu di buat untuk menjaga hak2 rakyat tu sendiri...kalu nak buat undang2 sendiri pi la dok kt plenet lain mana2...kalu dah share bumi Allah ni dengan org lain buat2 la bertimbang rasa sikit...banyakkan la rasa tanggung jawab...

just my 20cent of thoughts...and peringatan utk diri sendiri jugak...

Tuesday, August 3, 2010

Nasuha back to nursery..

Assalammualaikum...

Start semalam Nasuha ngan Emir dh di hantar semula ke nursery..nasuha dh 7 bulan xdok nursery..kali ni hantar kt setia alam jer..xberani dh nk anto yg dulu punya..was2 gilerr..emir cuti sebulan dr tadika q-dees sbb nk teman adik dia...nasuha tu susah sket nk adopt ngan tempat baru...dulu masa mula2 opah jaga pun dia buat perangai jugak...
Semalam kul 10:30 cikgu dia dah call...nasuha nangis...ayin gi tgk jp...dia cam merajuk sebab cikgu x mandikan dia sekali ngan abang..terus nangis...pujuk pun x makan...susu pun xmo...mogok abis..pas mama gi dah ok...leh main balik...makan pun habis...pas tu tgh hari cikgu dia call lg..kali ni dia xmo tido plak....hihi...macam2 la anak mama nih...since dh tgh hari mama pun bawak nasuha balik tido kt umah...rasanya dia dh terover time utk tido...tu susah sket nk tido...sampai rumah jer pas nenen terus tido...lama lak tu...letih la agaknya pi skolah...
pagi ni try bg tip2 kt cikgu camne nk handle nasuha...hope hari ni better la...hari ni ader 2 kawan baru...satu bb..sorang lagi 2 years old...hope nasuha happy ader kawan nk main...walaupun berat sgt hati sebenarnya nk tinggal anak2 kt org tp terpaksa...hope Allah permudahkan...minggu ni ayin cuti...semata2 nk stand by utk nasuha...dh tau perangai dia kan...kalu pi opis kang kelam-kabut lak nk balik rumah...bleh la ayin kemas2 umah..prepare aper yg patut utk Ramadhan...

Nasuha-chan ganbare!!!
Semoga Allah memelihara anak2 mama...love u both so muchhh!!

Tuesday, July 20, 2010

Saya, Anak-anak, BF dan Kerja...

Assalammualaikum...

Sebenarnya dah lama sangat nak tulis pasal ni...xde niat aper2 just share my feelings...lately sgt terfikir nk je meletakkan jawatan..senang cerita maleh nk kije...kenapa??..sebab anak2 la..saper lagi kan...ayin baru je membaca coret2 Aisha di blognyer...nk bg komen tp x bleh la pulak...entah kenapa...ayin igtkan saya sorang je berperasaan begitu..rupanya ader geng...ayin pun sangat terasa kalau ader yang nk jagakan anak2...especially amik dok ngan diaorg...even if org2 itu org rapat dengan ayin sekali pun...x sanggup rasanya x tengok muka anak2 walaupun sehari...kalau x masa ayin gi Jepun hr tu xkan la sy bwk nasuha sekali...other reason mmg dia still BF...kalu ikut ati mmg nk angkut emir sekali...dpt bwk nasuha tu pun dh nasib baik dah...alhamdulillah nasuha masih lagi fully BF sampai hari ini...bukan la x mo bagi dia campo ke aper...since masih ader susu yg cukup utk dia...cumanyer ayin kena jaga la masa pumping especially masa kije utk make sure production cukup...mgg bercita2 nk susukan nasuha sampai 2 tahun...insyaAllah...nasib baik la nasuha pun suka makan...Alhamdulillah check up kali ni pass...ubat pun dh slow2 bleh bagi berenti...lega sangat dengan development nasuha...weekend tadi nasuha pun dah mula melangkah...masih takut2 lagi... ;)
ayin terfikir nk berenti kije and menumpukan sepenuh perhatian kepada anak2...mmg kalu pas ni ader rezeki...bb ayin xmo dah bagi org bela...sekurang2nyer setahun...how i wish kt mesia ni ader "ikuji kyuka"...cuti utk membesarkan anak...cuti bergaji ok...cam ayin ni nak amik cuti xbergaji jaga anak pun susah... ;(...boss pun akan cakap baik awak berenti keje jaga anak kt umah je la...sekarang ni ayin tgh mempersiapkan ke arah itu...mean nk berenti...buat planning...supaya xde la terkejuttt kang...ye la 1 income akan hilang...kena pk camne nk recover...
bulan pose kang opah dh x jaga nasuha...opah nasuha nk balik kg..kesian kt tokwan nk pose...mmg la xmo susahkan opah ngan tokwan lama2...so mula lah misi ayin mencari bb sitter...teramat lah susahnyer...yg org ckp ok ayin rasa x ok..yg ok dok jauh la pulak...macam2 la cerita...nk amik maid??..ohoho tidak la...ayin ngan din mmg susah nk percaya kt org...setelah mencari ayin pun terjumpa la satu nursery yg baru bukak...nampak orgnyer pun cam ok...harapnyer ok la...budak pun xde ramai lagi...tp ader rasa was-was la...setelah ader "pengalaman" dgn nursery sebelum nih..pas ni ayin akan monitor lebih la...din ader suggest utk antar anak2 balik kampung...tp ayin x sanggup...sangat2 x sanggup....bb sitter plak...ader pro and con la..mmg dia dh biasa jaga anak..x ramai yg dia jaga...tp sbb di rumah mesti bnyk perabot..kerja2 rumah yg dia nk buat sama...last2 anak kite terbiar jugak...pas tu psl BF...ramai bb sitter akan ckp ank awk kan dah setahun kenapa nk kena bagi susu badan...leceh la...ye la nk handle ebm x sama ngan susu tepung tuh..anak sy x minum susu badan ok je..nasuha x isap puting ataupun tido dlm buai..kang bb sitter bg tido dlm buai sbb nk senang kije....hai la susah...
ayin ader call KKM psl taska...berdaftar dengan x nih...sebenarnya xde merit pun yg berdaftar tu...cumanya yg berdaftar tu konfem pengetua taska tu ader amik kursus dengan KKM...yg x berdaftar tu x semestinya x amik kursus dgn KKM...tp mean mugkin ader yg xde sijil langsung la...pegawai KKM ckp KKM masih bleh amik tindakan walaupun taska tu x berdaftar...call talian Nur je...bb sitter mmg susah la diorg nk pantau sbb persendirian...cam taska kena ader lesen dr PBT...
Dalam hidup maybe ada masa2 kite perlu membuat pilihan...kalau disuruh pilih between kerja dan anak2 mmg ayin akan pilih anak2...ayin pun sedar kadang2 kerja terganggu sebab masalah2 di rumah...tp kenalah bertolak ansur...kerja boleh cari...anak2 x ada ganti...harap2 Allah akan memberi petunjuk jalan yg terbaik..dan keselamatan anak2 terpelihara...InsyaAllah..

Wednesday, June 30, 2010

Eiliya Nasuha is ONE!!

Assalammualaikum...
Sungguh lama x update...busy dgn macam2...hihi
Hari ni June 30th, 2010...Genaplah usia anak dara kami tu 1 tahun...

HAPPY 1st BIRTHDAY EILIYA NASUHA!!
Photobucket

Rasa lama jugak la nk sampai setahun ni...macam2 berlaku kann...sekarang ni pun Nasuha masih belum totaly discharged dr Hosp Sungai Buloh...2 bulan sekali kena pi check up jugak...ubat pun still kena makan...tp Alhamdulillah she seems healthy and happy!!..hope leh discharge la lepas ni...InsyaAllah..
Berat lebih kurang 8kg..tinggi lebih kurang 70cm..senyuman dia sangat manis...mmg penawar la utk kami..nasuha sekarang merangkak dah sangat laju...hobi "mengemas" dan menjerit..mmg suka main kejar2 dengan abang Emir..tp kejar2 cara merangkak lah...sudah pandai berdiri...tp lom boleh berjalan..unless ader tempat nk berpaut...insyaAllah x lama lagi xyah la mama dukung banyak2 dah kan...
Alhamdulillah sepanjang setahun ni still dpt BF Nasuha...bulan pertama je campur...lepas tu mmg fully BF sampai hr ni...tp soro2 dh nk kena campur...nasuha semakin kuat minum susu...tp mama akan try BF sampai 2 tahun...kalu x cukup je baru top up...Alhamdulillah nasuha jarang kena demam ke batuk selsema...tp very light sleeper...mmg senang sgt terjaga...hope dh besar sket ni leh la tido ok sket...dah 1 tahun mama x tido betul2 waktu mlm...heheh...


Photobucket

Ni gambar masa minggu pertama nasuha...berat pun dalam 3kg ajer...and nasuha bnyk tido ajer...skang nasuha mmg suka main je...kacau abang Emir buat kije skolah...

"semoga nasuha menjadi anak yang solehah...yang berjaya di dunia dan akhirat...Aminnnn"

Love you so much "Eiliya Nasuha"...

Wednesday, March 3, 2010

Future Plan??

Assalammualaikum...

Sambil2 menunggu geng2 repair air-cond kt office ni rasa cam nak menaip jap...lg pun sumer org kt opis ni xde gi asrama buat check...kalu ayin ikut kang xde org tlg bukak pintu lab pulak...hihi...terpaksa la layan boring kt opis...

A few days back ayin ader sembang ngan Zan...pasal baby...baby sitter...ayin mmg memerlukan future plan especially untuk Nasuha...sekarang ni Nasuha dijaga oleh opah dan nenek yang dtg dr ipoh and dungun secara bergilir utk jaga Nasuha...Emir juga tp lepas tgh hari la...tlg tengok2 kan dia buat homework ke x...jangan main2 la nih..budak 5 tahun pun ader bnyk homework tau...stress je emir sbb mama x bagi main game ke tgk tv selagi homework x siap...tp bnyk kali gak dia berjaya mengelat...(hmmm mama dia x cukup peka kanaaaa...iskkk)..

Sorry termelalut plak...OK back to the story...ayin terbaca dlm blog Sam psl anak dia dijaga oleh 保育ママ(hoikumama) atau direct translation nya "day care mama"...rasanya kt mesia ni ala2 babysitter la kot...tp rasanya hoikumama ni x jaga ramai...biasanya anak2 dia dengan sorang or dua budak je yg dijaga cam anak2 dia jugak...rasanya susah nk carik hoikumama kt mesia nih especially kt KL nih...Zan ckp soh ayin start jd hoikumama...tp utk skang ni mmg xleh la... :(

Lepas baca news psl budak yg mati kena dera tu ayin lagi fikir...kesian bnyk anak2 kt mesia nih...mak ayah kena kerja...xde duit camne nk idop...ader duit lebih leh bagi anak2 good environment...good education...bila mak ayah keje anak2 yg lucky nih tok2 bela...tp yg selebihnya sama ada di hantar ke nursery atau maid la yg jaga...tp yg dihantar ke nursery pun bnyk grednyer...lagi elok dan selesa lg mahal...and ayin pernah experiance wlaupun hantar ke nursery anak2 masih dijaga oleh maid dr luar ye...one of my fren pernah ckp dia x suka anak dia terperap ngan maid...psl diaorng ni x berapa pandai...so anak2 bercakap pun ikut syle diaong..lagi la nk belajar manners sumer...macam ayin lepas kije kul 5 terus balik rumah (jarang sekali nk buat over time yer...dinner2 pun sy x suka pegi..) ni pun rasa masa bersama anak2 sgt2 limited...sempat sgt ke nk mengajar itu ini...sedih bila baca kt news psl anak2 zaman sekarang...sangat takut pun ada...lagi 2 tahun emir pun dh nk sekolah...lagi besar pengaruh luarannya...takut sangat corak yg kita harapkan x menjadi...

Bertuahnyer la anak2 yg lahir dan dibesarkan kt jepun...Negara yg sangat2 menjaga hak kanak2...duit sakit pening pun support...belum masuk pocket money utk beli keperluan anak2 tu lg...support utk ibu2 bekerja ngan belajar...punya berharganya la satu nyawa...x macam kt sini...anak2 x berdosa di buang merata2...sedih sgt..

Ayin nyer plan...in two years ayin nk berenti keje...at least by that time bond utk study loan dh clear and Din pun dh stable sket..ayin pun sempat kumpul duit sket nk start work from home...xtau la maybe bleh tambah pocket money ngan jd hoiku mama plak kot.. :) paling2 kurang pun jd part time translater je la kot...sebelum ni ayin punya plan mmg nk aply jd lecturer...sambung Phd...tp ayin dh xde ati dh..just back to zaman dulu2 punya cita2..."educated mother" yg jaga anak2nya sendiri..ye lah ayin rasa x mampu kot nk semua benda dlm dunia nih..aper yg jd kt Nasuha ayin sgt2 regret..xtau nk ckp macam mana..asyik rasa diri ini bersalah sgt2...and rasa bersalah ni x akan padam sampai bila2...so in 2 years maybe drive emir to school...nasuha to kindi je lah... :P

Love u kiddos!!
anak2 mama

Tuesday, February 9, 2010

Kenapa dh lama x update...

Assalammualaikum....
Agak lama ayin x update blog nih...dibiarkan bersawang je sbb blum ader hati nk update sampai hr ini... :(
Actually 8 Jan yg lepas nasuha masuk hospital...dia cam kena tarik masa kt nursery...xde demam xde apa2...tiba2 jer..ayin pun tatau aper sebenar nyer jd kt nasuha tu...masa dpt call tu ayin baru balik dr KL..terus gi tgk Nasuha kt nursery...mata dia pandang atas..nafas pun slow...panggil2 pun xde respon...sedihhhh sgt...pg td hantar ok je...ayin terus bawak nasuha gi ER kt DEMC...tp since dia xde demam DEMC refer to KPJ Selangor utk buat CT Scan since kt DEMC xde facility nk buat CT scan...Ayin tunggu Din sampai dr KL and bawak nasuha ke KPJ selangor...lepas buat CT Scan tu Dr ckp kt kepala nasuha ader cam something suspicious...xtau bleeding ke liquid...so dia nk soh letak nasuha di ICU...tp masa tu dh petang jumaat..camne nk keluarkan duit smpi 6k utk deposit..actually nasuha ader medical insurance...tp entah kenapa GL dia declined...padahal suppose kalu kena tarik dia cover..ayin pun lom dpt reason kenapa GL tu declined...tp just take it this way...sumer insurance mmg cam tu..masa nk duit kita dia baik la...biler kite buat claim macam2 dia ckp...ok la since xleh nk bayar 6k on the spot tu ayin ngan din mintak gi hosp kerajaan dulu...tp KPJ selangor mintak hantar ke hospital yg ader neuro-sergeant...so choices yg ada PPUM, Sg Buloh ngan HKL...PPUM penuh and mintak hantar ke Sg Buloh..kena naik ambulance lagi...nasuha plak masa dh tu dh recover...dh nk minum susu..nk main2 dah...tp xpe la just in case ikut je la Dr ckp aper kannn...sampai kt sg buloh plak Dr masukkan wad biasa je...cabut sumer wayar2 sumer...dia ckp x perlu...jumpa ngan pakar neuro pun dia ckp nk observe je 48 hrs...tp nasuha kena buat CT scan lagi sekali...i pun tatau pasal aper...dh la bg ubat tido segala...kt KPJ Selangor xde plak cam tu..iskkk...end up sampai 12 hb nasuha dok kt sana...tatau reason kenapa kena tarik...Dr nk buat LP (lumber puncture) tp we all x allow sbb since kena tu and kt hospital tu nasuha xde demam langsung...genki jer..lain la kalu dia xsedar ke aper...5 hari dok sana mmg seksa...bukan sebab hospital x best ke aper...tp stress ngan macam2 teori Dr yg cam sumer ader masalah communication break down...sedih sgt ok bila anak kite cam dia nk buat bahan uji kaji dia...last2 dia refer to KKM..nk classify cam kite mendera pulak... psl nursery nasuha plak dia ckp nasuha xde jatuh...mmg selama ayin hantar dia kt situ dia ok je..tp ye la org jaga anak kita xsama kite jaga sendiri kann...tp benda nk jadik ayin pun xleh nk comment bnyk2..anyway skang ni nasuha di jaga oleh opah dan nenek di rumah secara bergilir...nasib baik la my mom ngan MIL nk tolong...ayin nk kena tunggu sampai nasuha dh habih follow up ngan Dr2 nih dulu...makan ubat sawan pun 6 months...lepas itu baru fikir nk buat camne..hantar nursery ke camne...
Alhamdulillah dalam jagaan tok2 nih nasuha semakin hepi...kuat makan..semakin bulatttt...asyik senyum jerr...dia dh mula angkat punggung...kurang meragam...genki jerrr...senang hati la tgk dia... :D
lama ayin fikir sebelum masuk balik kije..siap mc 3-4 hari...terasa nk berenti kije je...jaga anak2 sendiri...tp ye la dok mesia ni kalu 1 income bleh hidup senang xpe la...bnyk nk kena timbang...kije skang pun x focus sgt...asyik teringat kt anak2...tgh hari pun ayin balik rumah just nk make sure anak2 ok...makan ubat sumer...agak tough la starting 2010 nih...tp ayin berdoa semoga Allah memudahkan segala urusan...Aminnnn

to anak2 mama: mama love both of u so muchhhhhh...muahhhhhssss