Thursday, July 30, 2009

Nasuha @ 1 month dan Kenapa Saya Sukakan Kehidupan di Jepun..

Hari ni genaplah our darling daughter "EILIYA NASUHA" ni satu bulan...which mean...cuti maternity ayin tinggal lagi 1 bulan...and 1 hb ni ader check up utk Nasuha and cucuk sekali...since bersalin cuma sempat tulih satu entry jerr...busy la katakan...mak ayin dtg umah sampai week 3 jerr..pas tu ayin ber"pantang" sendiri jerrr...letih sikit la melayan 2 org anak2 itu...sekarang ni Emir tgh tgk tv..Nasuha tgh tido..bleh la mama dia layan blog ni jap...

Nasuha@1week..

Ok la nk story psl bersalin hari tu...Ayin ader check up on 29th June (Monday)...masa check up tu Dr ckp baby dh log on...air ketuban pun cukup2 jer...dia ckp kena induce...so dia soh masuk hospital the next day(Tuesday) atau paling lewat Thursday...Wednesday dia off...alamak..ayin kalu bleh nak baby lahir July 1st..hmm so either 30 June or 2 Julai...last2 Dr yg decide soh dtg 30 July tuh...so, since dah dpt due date baru tuh terus call Din soh cuti and call my mom soh dtg KL...(dia actually on the way balik from my house that morning...sorry mom!!..)..sebelum balik opis I had my McD ice cream ngan double cheese burger...kang pantang x leh makan kannn...mlm tu gi makan kfc..the next morning pun sempat gi breakfast nasi lemak kt kedai mamak...
So, masuk ward dlm kul 9:30...kul 11 masuk drip and pecahkan air ketuban...ayin still relax sbb xde rasa contraction lagi...tepat pukul 1 tgh hari baru rasa sakit...Alhamdulillah kul 2:50 baby lahir...pancit jugak la sbb x lunch...Dr assist ngan wax vacum...nasib baik kepala baby x benjol...bengkak sket jerr...berat baby 2.7kg lahir @ cukup2 37 weeks...(Emir dulu 3kg @ 38w5d..)..jahit pun sikit jerr..xde la sakit sgt nk bergerak...ptg tu dah bleh bangun mandi dh...Alhamdulillah...
The next day tu dah bleh balik rumah..and the next day Demc nyer homecare dtg umah and dia ckp Nasuha cam ader kuning sket...and hr ke5 tu bawak gi check up and kena warded 3 hari..terus mintak Dr sunatkan terus...Alhamdulillah lepas tu dah ok...
K..pengalaman bersalin kt M'sia ngan Jepun mmg lain gilerrr...part makan lagi best la kt Jepun..kt M'sia dpt makan sket jerr...lapoooo!!..xcukup makan..dari segi Dr ngan staff hospital ayin lagi prefer kt M'sia...sumer pompuan la katekan...dulu Dr lelaki ngan nurse yg garang2 (sbb dh pangkat TOK pun..huhu..)
Ok skang jom buat perbezaan...kali ni bersalin kena RM2500++ utk 2 hari 1malam...dulu masa Emir 350000yen (dlm RM11k) utk 6hari 5malam..tp kerajaan Jepun masa tu bagi balik 300000yen (RM10k...skang lagi bnyk kalu x silap)..so lagi murah bersalin kt Jepun la kan..dah la bleh berehat kt hospital lama sket and disajikan makan yg best2..4 kali sehari tu..Masa Nasuha kena demam kuning tu plak kena RM1000++ lagi...kalu kt Jepun anak2 yg dibwh 12 thn ni sumer medication free..xkire la bangsa aper as long as ader insurance kesihatan..Emir pernah kena operate psl hernia..bill hospital masa tu dlm 400000yen (RM12k++)..tp kite org kena byr dlm RM120++ jer utk makanan..yg lain sumer free x yah bayar..Din dh bebel dh psl hospital sumer mahal...ye la ayin ngan din both heath insurance x cover anak2..baby plak lepas 1 bulan baru bleh amik medical insurance...pas tu after 6 month masuk baru dpt medical card..huh..dah tu kerajaan jepun tiap2 bulan bagi 10000yen (RM300++) utk anak2 bawah 2 tahun...cam elaun la...pun xkire bangsa aper...kt Mesia ni sumer kena cover sendiri ngan gaji yg ciput...susu ngan pampers, brg2 baby yg lain tu sama jer rege ngan kt jepun...baby sitter pun sama rege jugak...tp diingatkan GAJI kt mesia ngan kt jepun x sama yerrrr...1 insurance jer cover the whole family...kt mesia ni sorang 1 insurance..bayarnyer pun banyak la kan..maybe option plg bagus gi hospital kerajaan...kt area kiteorg tinggal ni mean kena gi Hospital Klang la...ohhhh tak sanggup laaaaa...so camnerrr??
Kalu fikir2 part2 ni mmg dok Jepun lagi best la..sbb part hospital ngan kebajikan anak2 ni mmg tiptop la...tgk la priority kiter kt ner..tp ayin suppose sumer family akan fikirkan kebajikan anak2 dulukan...saper2 yg nak balik mesia for good tu seriously fikir2kan la...or gi masuk kompeni yg cover the whole family...cam TNB ke..Telekom ke..Petronas ke...
K la enough berceloteh dulu..nak gi kejut Nasuha bangun and nk mandikan dia...pas tu nak amik gambar..nanti akan diupdate lagi k..

Thursday, July 2, 2009

NeW BuNDLe oF JoY...

Alhamdulillah Ayin dah selamat bersalin our new born baby girl pada 30 June 2009 jam 2:50 petang di DEMC Shah Alam...Baby di lahirkan secara normal @2.7kg..Nama dan gambar akan di update later k...Thanks for all the wishes and doa...