Wednesday, June 8, 2011

It's June already....!

Assalammualaikum....Pejam celik je dh masuk bulan June...end of this month Nasuha dah 2 years old...no more BF eh...skang ni pun ayin dh start slow down sket2 BF nih...xde plan nk letak aper2 or pergi mana2 just utk stop BF Nasuha...kalu bleh nk stop naturally..InsyaAllah..saper2 kot2 ader tips psl stop BF ni leh la kongsi ngan Ayin eh..through reading ayin baca kalu kite letak aper2 or berjauhan dengan anak semata2 nk stop BF akan menyebabkan emosi anak tu nanti terganggu..the best way is to discuss ngan anak..skang pun selalu ckp ngan Nasuha...nnt dh tiup candle kt cake tu kang x leh nenen dah tau...dia sengih jer...sekejap je rasa tetiba Nasuha dah 2 thn....iskkkkk membesarkan anak sambil bekerja ni berapa sangat la time nak bersama ngan anak2 pun...~sigh~
Before bday Nasuha tu insyaAllah nk gi vacation...ye la kang dh 2 tahun flight ticket dah lebih kurang sama cam adult...hehehe...last Nasuha naik flight pun masa ikut mama gi Nihon April last year...x plan nk gi jauh pun...cuti2 M'sia sajer...
Ok update pasal anak2...Emir skang tgh cuti sekolah...nampak cam enjoy jer skolah kt pra-skolah tu...kawan pun ramai...tgh bulan May ari terpilih utk wakit skolah untuk sukan pra skolah zon MBSA...Ayin ikut gi...exited ooo...awl2 tu ingat sukaneka jer...rupanya x...lari 50M,70M, 4*25M, 4*50M...kagum jap...ader dekat 30 buah skolah gak yg bertanding...skolah Emir xde menang aper2...ni first batch pra-skolah tu...padang, equipment pun bnyk yg xde lg...tp kagum tgk anak2 ni sungguh2 berlari...GANBARIMASHITANE!!...


Nasuha pulak sekang mmg suka main dengan abang dia...vocab mmg dh banyak...mmg leh sembang la ngan dia...hobi dia sekarang tepon nenek kt kampung...everyday lepas balik dari daycare abang ngan adik akan main kejar-kejar dulu kt halaman...tp bukan abang yg kejar adik...adik yang kejar abang....2 beradik ni mmg ngam...tapi selalu buli each other...adik tu x padan kecik...mmg berani...lagi2 ngan abang dia..main wrestling pun boleh..tapi nasuha ni hitomishiri..x mau kt org dia x kenal..kalu baru jumpa dia akan dok senyap je...x berbunyi langsung...pegang dia pun dia leh nangis...dia akan perati org tu sampai dia leh percaya org tu xkan harm dia...agaknya dia fobia masa dok kt hospital dulu...skang ni pun kalu demam ke...gi check up ngan Dr ke...mmg dia xmo kt Dr...ajak ckp pun dia xmo...tenung tajammm je...last check up aroung april hr tu jenuh la Dr nak soh dia main block...dia buat derkkkkk je...sampai la Dr tu keluar dr bilik tu baru dia main...tu pun ngan Dr pelatih dia segan2 jugak...bila Dr masuk balik tgk block tu dah siap..12 tower lg...last2 Dr ckp ok la...xmo tunjuk kt Dr pun xper la...Dr yg give up...hehehe...skang ni dh best dh nk amik gambar Nasuha...dia suka senyum...sblum ni kalu nak amik gambar dia akan cakap NONONO...xleh amik gambar dia...haih la...tu terbantut jap amik koleksi gambar2 nasuha...nak pakai baju pun skang nk pilih sendiri...agaknya anak perempuan ni mmg komakai kot...cerewet hehe...


Ayin pulak kang mmg kena demam baking...tp usually muffin ke cupcake ke...sbb senang emir nk bawak bekal gi skolah...dia bukan makan pun nasik goreng ke nasik lemak sumer tu...hehe...as long as dia hepi ok la kan...mama pun senang gak nk bawak bekal gi opis...hihi...tp xdan la nk try resepi yg bnyk2 step nih...sumer yg senang2 jer...yg xyah timbang2...xyah pukul kembang2 nih...asal jadi...sedap...
Ok la cam panjang lak bebel...until next time! Take care...!

Wednesday, February 9, 2011

Banana Chocolate Chip Muffin

Assalammualaikum...

Dah lama x menulis...xde mood sebenarnyer...kalu tulih pun nnt jadi tempat luahan perasaan je...banyak yang negative plak tu...tp alhamdulillah sumer OK
Sebelum cuti CNY tu parents ayin balik kampung...mak long bagi pisang berangan...bnyk plak tu...sumer yg dah masak ranum...since xde peminat cekodok pisang di rumah ni ayin pun try la buat kek pisang...muffin pisang...2-3 kali try jugak since CNY tu cuti seminggu tu x pegi mana2 sgt..dating ngan Din round2 KL..gi check gigi kt my BFF..pas tu baru balik kampung..tu pun sekejap je sbb causin bertunang..balik KL pun hr sabtu pagi sebab x mo sangkut kat jem....so hasil2 eksperimen pisang tu last2 yang paling best resepi kek pisang gebu fr Jintan Manis Puan Ros tu...tp ayin top up sikit la... ;)

P/S: khas buat puan Irni, puan Rahah...jom start baking utk anak2.. :)

Banana Chocolate Chip Muffin

Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum*
1 sudu teh baking powder*
1 sudu teh baking soda*
1/2 sudu teh garam* *ayak
2 biji telur
1 cawan gula
1/2 cawan minyak masak
3 biji pisang berangan (lenyek)
1/2 sudu teh vanilla essence
1/2 cawan chocolate chip

Cara-cara
*Panaskan oven 170deg c
*Pukul telur dengan gula sampai kembang
*Masukkan vanilla essence dan pisang lenyek. Kacau rata.
*Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Kacau rata.
*Masukkan minyak masak dan kacau rata
*Masukkan chocolate chip dan kacau
*Masukkan dalam cup muffin dan bakar selama 25minit

Tuesday, October 12, 2010

Luahan Hati

Salammm...

Ayin tersentap sangat baca newspaper semalam...tgk gambar2 dalam tu...accident kt lebuhraya utara selatan...ramai yang meninggal dunia...lagi ramai yang cedera...tu belum tambah tengok gambar2 ngeri kt fb...nauzubillah....kecut perut nih...bas terbalik...dlm bas tu konfemnya driver bas je yg pakai seatbelt..penumpang yang lain semua dh tercampak ke mana kan...

Sebenanrnya ayin teringat masa tahun 2000 ayin pernah balik bercuti di malaysia..masa tu raya kalau x silap...ikut causin ayin balik kl...temankan dia bawak balik kereta yg baru dia beli masa tu...lepas stay kt rumah dia for a couple of days ayin balik ke penang (masa tu parents ayin tinggal di penang)..ingat lagi masa tu naik bas k******* sorang2...dalam cuaca hujan bas mmg dipandu laju...sampai area bukit beruntung tiba2 bas tu terhoyong hayang...dengar bunyi break yg sangat kuat...bas tu terbalik ke sight yg ayin duduk dengan bahagian depan dh masuk ke longkang...atas ayin dh ader penumpang yg dok the other sight...ayin terbaring kt atas cermin bas...nasib baik cermin tu x pecah...kalau x sure luka2...sempat bersyukur sebab masih di pinjamkan nyawa...

but thats not the main story...sambil bersyukur tu mmg air mata mmg mengalir...ada ke patut kena marah ngan driver bas tu...igt lagi dia cakap aper... "apsl lu mau nangis2 saya lagi teruk kena lepas ini maaa"....ayin diam je masa tu...pas tu mamat yg jatuh atas ayin tu bleh plak cakap "nasib baik sy x buat aper2 kt awk...."....mmg menyumpah seranah 2-2 org tu...nasib pulak bas tu x penuh and ayin sorang je pompuan..lepas tu driver bas tu soh kiteorg tompang bas cina mana tah sampai ke ipoh sampai kt ipoh baru tukar bas lain..penumpang yg cedera setakat di bagi bandage...xde pun nk offer antar pi hospital..driver bas tu soh teruskan perjalanan jugak...bas yg patut sampai petang di penang kul 10 mlm baru sampai...sampai rumah baru perasan sebelah badan ayin lebam...sepanjang perjalanan tu x rasa sakit...sbb sakit ati lebih...seminggu sakit x hilang...

moral of the story...accident kt mesia ni xde penyudahnyer..yg tengok pun sekadar beristigfar..x amik iktibar pun...ye ke undang2 kt mesia ni x bagus...ayin x rasa cam tu...undang2 kt mana pun sama...cuma ikut kite nk ikut ke x...ni bila ader penguatkuasaan baru nk ikut peraturan...kalu x mmg hentam ikut suka hati je... ayin pun baru je bawak kete kt kl ni lebih kurang 2 tahun...x kire la bas ke kete ke motor ke yg tukar lane, belok x bg signal...yg makan jalan org...sumer tu penyebab kemalangan..motor pun bawak cam ader kuasa kebal jer..kerajaan buat la undang2 yg tiptop pun kalau rakyat xber kesedaran nk ikut xde maknanya...padahal undang2 tu di buat untuk menjaga hak2 rakyat tu sendiri...kalu nak buat undang2 sendiri pi la dok kt plenet lain mana2...kalu dah share bumi Allah ni dengan org lain buat2 la bertimbang rasa sikit...banyakkan la rasa tanggung jawab...

just my 20cent of thoughts...and peringatan utk diri sendiri jugak...